Qian'nan İtfaiye İstasyonu: Geleneksel Yerleşimlerden Modern Kamusal Alanlara

Haobo Wei ve Jingsong Xie'nin Olağanüstü Tasarımı: İtfaiye ve Kurtarma İstasyonu

Dağlık bir bölgede, karstik zirvelerin arasında yer alan Qian'nan İtfaiye İstasyonu, geleneksel yerleşimlerden ilham alarak modern bir 'yerleşim' alanı oluşturuyor. Bu proje, yerel kimliği korurken canlı bir modern alan yaratıyor ve itfaiye ve kurtarma profesyonel kimliği ile modern bir 'yerleşim' alanı tanımlıyor.

Proje, üç yanı tepelerle çevrili ve küçük bir nehre doğru hafifçe eğimli bir arazide yer alıyor. Tasarım, arazinin topografyasına dayanarak iki site düzeni oluşturuyor ve yerel yerleşim alanının düzenini benimseyerek, birim grupları halinde sürekli avlular oluşturuyor. Bu şekilde, konut alanını kentsel bir kamusal alana dönüştürüyor, yerel yerin karakterini koruyor ve kamusal bir avlu alanı oluşturuyor.

Kırmızı ve beyaz malzemeler, itfaiye ve kurtarma profesyonelliğini yansıtırken, dağların çiçek açmasını simgeleyen azalea, mesleğin onurunu övüyor. Betonarme çerçeve yapısı, mat ve koyu kırmızı tonlarda kırmızı bölünmüş tuğla, büyük beyaz duvarlar için beyaz esnek taş, beyaz dış cephe boyası ve kısmi cephe pencereleri ve çatı pencerelerinde kullanılan beyaz mat yalıtımlı cam gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Projenin toplam alanı 96611.35 metrekare, bina alanı ise 27728.58 metrekaredir. Binanın maksimum yüksekliği 23 metredir. Bu tasarım, itfaiye ve kurtarma, profesyonel onurlar, kırmızı ve beyaz, sürekli avlu, çatı penceresi, küme, birim fonksiyon grubu gibi anahtar kelimelerle tanımlanabilir.

Binanın çekirdek fonksiyonu itfaiye ve kurtarma olup, ofisler, eğitim, eğitim ve lojistik bir mesleki kompleks oluşturur. Sürekli açık avlu ve kümelerin fonksiyonel organizasyonu, yerel bir yerleşim atmosferi sağlar. İç mekanlar, avlu çatı pencerelerinden gelen ışıkla canlı bir sadelik yaratırken, dışarıdaki kırmızı sıçramalar ve yatay yayılma, çiçek açan çiçeklerin şiirsel niyetini iletmektedir.

Projenin tasarımı Haziran 2016 - Ekim 2016 arasında gerçekleştirilmiş ve inşaatı Mart 2018 - Mayıs 2020 arasında tamamlanmıştır. Proje, Çin'in Guiyang Guizhou Eyaleti'nde yer almaktadır.

Proje, yerel yerleşimlerin yer düzeni ile birleştirilerek yeni bir topluluk yerleşimi oluştururken, itfaiye ve kurtarma için temel tesisleri kurar ve ona asil bir profesyonel sembolizm verir. Bu tasarım, mesleğe romantik bir şiirsel sembolizm kazandırır.

Qian'nan İtfaiye İstasyonu, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden ve daha iyi bir dünya için katkıda bulunan projelere verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Haobo Wei & Jingsong Xie
Görsel Kredileri: West-line Studio Haobo Wei Jingsong Xie
Proje Ekibi Üyeleri: Chief Architect: Haobo Wei,Jingson Xie Design Team Architectural design:Yudan Luo,minghua Ou,bing Liu Landscape design:minghua Ou Interior Design:Yudan Luo,bing Liu
Proje Adı: Qian'nan Fire Station
Proje Müşterisi: Haobo Wei & Jingsong Xie


Qian'nan Fire Station IMG #2
Qian'nan Fire Station IMG #3
Qian'nan Fire Station IMG #4
Qian'nan Fire Station IMG #5
Qian'nan Fire Station IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun