Yaprak Sayfalar: Shih-Ping Chen'in Üç Kuşaklık Aile İçin Tasarladığı Kitap Temalı Konut

Kitap Sayfaları ve Yapraklarla Harmanlanan Mekan: Aile Hayatını ve Mirasını Yansıtan Bir Tasarım

Shih-Ping Chen tarafından tasarlanan "Yaprak Sayfalar", üç kuşaklık bir aile için özel olarak tasarlanmış bir konut projesidir. Kitap sayfaları ve yapraklar kavramlarından esinlenen tasarım, aile yaşamını ve mirasını yansıtan bir mekan yaratıyor.

Proje, ailenin yaşamını ve anılarını taşıyan kitaplar gibi, mekanın her köşesinde kitap sayfalarını sunuyor. Büyük bir kütüphaneden ilham alan tasarım ekibi, kitapların sayfalarını mekanın her köşesine yayıyor. Ailenin soyu, kendi alanlarında parlayan bir ağacın yaprakları gibi dallanıp budaklanıyor.

Tasarımın benzersiz özellikleri arasında, dolap, mekan ve işlev arasında sunulan kitap sayfası imajı bulunuyor. Örneğin, halka açık alanda, koridora bakan dolaplar, devasa kitaplar gibi dengesiz bir şekilde yerleştirilmiş. Televizyon duvarına bakan kitaplık cam kayar kapısı, dolu ve boş alanları, ışık ve gölgenin etkileşimine estetik ve ilgi katarken 'depolama' işlevini mekanda bir yazıya dönüştürüyor.

Proje, halka açık alanın açık planı ve yaprak damarları aracılığıyla aile üyeleri arasındaki yakın ilişkiyi simgeliyor. Mekanın dar olması nedeniyle geniş bir etki elde etmek için tasarım ekibi, aydınlatmayı kolaylaştırmak için nüfuz eden malzemeler kullanıyor. Örneğin, oturma odasındaki yere kadar uzanan pencerelerin yanındaki bölme içine cam monte ediliyor ve depolama dolaplarının kayar kapıları için cam kullanılıyor.

Özgün tasarım, dev bir kütüphanenin konseptini benimseyerek depolama dolabını büyük bir kitaba dönüştürüyor. Depolama, zamanın geçişini de metaforik olarak temsil ediyor. Aile soyu, yaprak damarına benzetiliyor ve halka açık alandan özel alana geçiş, renk tonundaki değişimle ima ediliyor.

Projenin en büyük zorluklarından biri, tasarımın yönüdür. Mekan başlangıçta gayrimenkul olarak planlanmıştı. Müşteri inşaatçı olsa da, potansiyel gelecekteki ev sahibi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, tasarım, inşaatçının arzu ettiği estetik ile yaşam işlevselliği arasında bir denge bulmayı gerektiriyor.

Shih-Ping Chen'in tasarladığı bu konut, kitapları kullanarak evin düzenini ve algısal yolculuğunu genişletiyor. Değişen gün ışığı ve üç boyutlu konturlarla, evin sıcaklığı yoğunlaşıyor. Renk estetiği, toprak tonlarına dayanıyor. Klasik gri ve kahverengi deve renkleri, yatak odasında yayılan yaprak yeşili ve bitkilerle tamamlanıyor.

Yaprak Sayfalar, 2023 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shih-Ping Chen
Görsel Kredileri: BAFUstudio Interior Design
Proje Ekibi Üyeleri: Shih-Ping Chen
Proje Adı: Leafing Page
Proje Müşterisi: Shih-Ping Chen


Leafing Page IMG #2
Leafing Page IMG #3
Leafing Page IMG #4
Leafing Page IMG #5
Leafing Page IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun