İnsanı Merkeze Alan Tasarım: "Humanistic Vision"

Tzu Hsuan Liu'nun Eşsiz Ev Tasarımı

Önde gelen Amerikalı mimarlardan Frank Lloyd Wright, "Mimarların belirli ölçüde orijinal sesi dinlemesi gerektiğini" belirtmiştir. Peki, bu orijinal ses nedir? Kullanıcıya ait bir aidiyet duygusu olduğunu söyleyebiliriz. İşlevsellik ve estetik tatmin edildiğinde, insanların huzur ve mutluluk içinde yaşayabileceği bir alan yaratılır. Bu durumu Tzu Hsuan Liu'nun "Humanistic Vision" projesinde de görmekteyiz.

Erkek ve kadın müşterilerin farklı estetik ve kullanım ihtiyaçlarını birleştiren tasarımcı, lüks ve zarif tarzı yumuşaklıkla harmanladı. Böylece, nazik ve dengeli bir yaşam manzarası oluşturuldu. Girişte, demir-kum galvanizli çelik kapının cesaretini uyumlu hale getirmek için tasarımcı, toz alanında altıgen karolar döşedi ve tam boy bir ayna çerçeveledi. Açık mutfak tasarımı benimsendi. Aynı zamanda, merkez adanın üzerindeki dolapları demir asma dolaplar ve küçük çerçeveler kombinasyonuna dönüştürdü, geleneksel kapıların görüşü engellemesini ve baskı yaratmasını engelledi.

Erkek müşterinin gri, siyah ve beyaz gibi soğuk renkleri, kadın müşterinin ise İskandinav ahşap renklerini sevmesi nedeniyle tasarımcı, farklı malzemeleri birbirine uydurdu. Oturma odası ve mutfak arasındaki tavan ahşap kaplama ile kaplandı, bu sadece kirişleri görünmez kılmakla kalmadı, aynı zamanda alanı ayırdı. Diğer yandan, geleneksel ahşap döşemeden farklı olarak, döşeme taş plastikten yapıldı, böylece renk çok sarı olmaz ancak parlak ve yumuşak olur.

76 metrekarelik bu projenin boyutu, tasarımcının orijinal 3 yatak odasının düzenini 2 artı 1 yatak odası, 2 banyo ve bir oturma odası ve yemek odası olacak şekilde değiştirdi. İyi aydınlatmalı ve sessiz bir atmosfer yaratmak için tasarımcı, kirişleri ve sütunları sistem dolapları veya pahlarla bütünleştirerek alanı yumuşatma gibi ustaca teknikler kullandı. Bu şekilde, alanın eksiklikleri avantaja dönüştürüldü.

Proje, 2021 Şubat'ta başladı ve 2021 Haziran'ında Yeni Taipei Şehri, Xizhi Dist.'de tamamlandı. 23 yaşındaki bir binadaki daireyi yenileyen tasarımcı, hem müşterilerin hem de çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayan bir alan yaratmak için 76 metrekarelik evde açık ama özel bir alan yaratmak gerekiyordu. Tasarımcı, farklı malzemeleri kullanarak alanı böldü ve ardından siyah, beyaz, gri ve ahşabı birbirine uydurdu. Beyaz, gri ve siyah ana renkler olarak kullanılırken, ahşap dokusu alan için yumuşak ve nazik bir karıştırıcı haline geldi, atmosferi daha az katı hale getirdi ve bir vurgu noktası oldu.

Proje, bir eski ev olduğu için, evin durumu birçok parçanın onarılması ve yenilenmesi gerektiği gibi sorunlarla karşı karşıyaydı, örneğin bölme duvarlar ve ince döşeme. Ayrıca, dış kaplamaların çoğunun çıkarılması gerekiyordu, bu nedenle inşaat sırasında detaylara dikkat etmek gerekiyordu. Ayrıca, birçok tasarımcının en rahatsız edici problemi olan "düşük kirişler ve çok sayıda boru" sorunuyla da karşılaşıldı. Müşterilerin açık bir alanla net bir bölgeleme istemeleri durumunda, tasarımcının kirişleri ve sütunları planlamaya dahil etmesi ve hacimli hissi en aza indirmesi gerekiyordu.

Projenin basit çizgileri ve doğal malzemeleri, müşterilerin sadeliği tercih etmesiyle uyumludur. Ayrıca, tasarımcı, mutfak ile oturma odası arasındaki tavan gibi, alanı bölmek için basit çizgileri de kullanır. Böyle küçük bir alanda, basit bölgeleme görüşü genişletebilir ve aile üyeleri arasındaki etkileşimi artırabilir. Bir ev için doğal ışığın önemini bilen tasarımcı, evin her bölümünde aydınlatmayı artırdı.

Proje, prestijli A' Design Ödülü'nün sahibi oldu. Bu Tasarım, 2023'te A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Ödülü: İyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden, tatmin ve olumlu duygular sağlayan, daha iyi bir dünya için katkıda bulunan tasarımlar için saygı gösterilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Tzu-Hsuan Liu
Görsel Kredileri: Pinhsu Design
Proje Ekibi Üyeleri: Tzu-Hsuan Liu
Proje Adı: Humanistic Vision
Proje Müşterisi: Tzu-Hsuan Liu


Humanistic Vision IMG #2
Humanistic Vision IMG #3
Humanistic Vision IMG #4
Humanistic Vision IMG #5
Humanistic Vision IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun