El Yapımı Çizimlerle Mobilya Hakkında Eşsiz Bir Kitap: Karla Kocijan'ın Tasarımı

Profesyonel ve Akademik Kullanıcılar İçin Mobilya Tarihine Yeni Bir Bakış

Karla Kocijan tarafından tasarlanan ve Diana Sokolic tarafından el çizimleriyle süslenen "Mobilya Hakkında" adlı kitap, mobilya tarihine, türlerine ve tasarımcılarına dair temel bilgileri sunan bir el kitabıdır.

Çoğu profesyonel kullanım için yazılmış olan Hırvatistan'daki mobilya kitaplarına yeni bir soluk getirme fikri, bu kitabın tasarımına ilham vermiştir. Hem öğrenciler hem de bilim insanları için bir el kitabı oluşturmayı hedefleyen Kocijan, mobilya tarihine, türlerine ve tasarımcılarına dair temel bilgileri sunan bir kitap oluşturmuştur.

Kitap, 140 el çizimi ile süslenmiş olup, diğer tüm mobilya kitaplarının fotoğraflar kullanmasına karşın bu özelliği ile benzersizdir. Dört bölümden oluşan kitap; mobilya tarihini, 1945'ten bugüne Hırvatistan'daki mobilyaları, ikonik dünya mobilya tasarımlarını ve yazarlarını, unutulmuş mobilya isimlerinin sözlüğünü ve sanat tarihi terimlerini içerir.

Kitabın gerçekleştirilmesi sürecinde, profesyonel sanatçı Diana Sokolic tarafından 300'den fazla çizim yapılmış, ancak kitabı basit, kısa ve bilgilendirici kılmak amacıyla sadece 140 tanesi kullanılmıştır. Mobilya tarih stil özellikleri, yazarlar ve eserleri hakkında temel ve ilgili bilgileri sunmak için büyük bir araştırma yapılmıştır.

Kitabın teknik özelliklerine gelince; 230 sayfadan oluşan kitap, 700 adet basılmıştır. Kitap, 170 x 25 x 245 mm boyutlarında ve sert kapaklıdır. Kitap, Hırvatistan Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle yayınlanmıştır.

Kitap için yapılan araştırma, mobilya tarihi ve en önemli yazarlar hakkında en önemli bilgileri verme hedefiyle 7 aydan fazla sürmüştür. Özellikle, büyük şirketlerde veya stüdyolarda anonim olarak çalışan kadın yazarların çalışmalarını vurgulamak hedeflenmiştir. Kadın tasarımcılar hakkında ilgili bilgiler bulmak, araştırmanın en zorlu kısmı olmuştur. Çalışmaları ve yaşamları, fabrika isimleri veya mimarlar ve stüdyoları altında gizli olan bu kadınlar, özellikle Hırvatistan'da, aylık maaş karşılığında fabrika adına harika parçalar tasarlayan eğitimli kadın tasarımcılardır.

"Mobilya Hakkında" adlı kitap, 2023 yılında A' Print and Published Media Design Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara, endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektör en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri entegre eden tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Karla Kocijan
Görsel Kredileri: Karla Kocijan
Proje Ekibi Üyeleri: Karla Kocijan
Proje Adı: About Furniture
Proje Müşterisi: Karla Kocijan


About Furniture  IMG #2
About Furniture  IMG #3
About Furniture  IMG #4
About Furniture  IMG #5
About Furniture  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun