Iedde: Taranto'nun Geleneksel Grammellasının Yeniden Tasarımı

Giuliano Ricciardi, Taranto'nun Geleneksel Grammellasını Modern Bir İkon Haline Getiriyor

Giuliano Ricciardi, Taranto'nun geleneksel grammellasını yeniden tasarlayarak, onu modern bir ikon haline getiriyor. Iedde adı verilen bu tasarım, kullanım kolaylığı ve estetik çekiciliği ile dikkat çekiyor.

Taranto, İtalya'nın güneyinde yer alan bir liman kentidir ve buranın siyah midyesi Slow Food Presidium tarafından tanınmıştır. Bu onurun bir kutlaması olarak, geleneksel grammellanın bir yeniden tasarımı yapıldı. Grammella, midyeleri kabuklarından ayırmak için kullanılan tipik bir Taranto aracıdır. Iedde, geleneksel grammellanın, kullanımı, coğrafi bağlamı ve midye üzerine odaklanan bir yeniden tasarım operasyonunun sonucudur.

Iedde'nin ergonomisi, kolayca tutulabilen bir şekle yöneliktir ve bu, avuç içinde alınmaya uygun olan sapın şekillerinden kaynaklanır. Bıçak, tutamağın eğrisini takip ederek doğal bir şekilde ortaya çıkar ve tabana uyumlu bir şekilde bağlanır. Bu, aracın kolay ve rahat bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Iedde'nin bıçakları, 2 mm'lik bir sac metalden lazer kesim teknolojisi ile elde edilmiş ve fırında ısı işlemi ile sertleştirilmiştir. Zeytin ağacından yapılan sap, bir CNC makinesi ile yapılmıştır. Bıçak ve sap daha sonra 2 adet geçmeli pim ile sandviç yapısı halinde birleştirilmiştir ve son olarak her şey el ve tezgah ekipmanları ile tamamlanmıştır. Her parça daha sonra lazer gravür ile markalanmış ve numaralandırılmıştır.

Iedde'nin kullanımı oldukça basittir. Avucun içine yerleştirilir ve el etrafında kapatılır. Bıçak daha sonra midyeye yerleştirilir ve içindeki meyveyi serbest bırakmak için ileri geri bir hareketle midyeyi kabuğundan ayırır. Yeni tutamak şekli ve kavisli şekli sayesinde geleneksel grammelladan daha iyi çalışır. Bu, enstrümanı doğru konuma yerleştirir, aksine geleneksel versiyon, doğrusal olması nedeniyle kullanıcının elini eğmesini gerektirir.

Iedde, Taranto'nun denizcilik kültürünü temsil eden ikonik bir araçtır. Taranto'nun geleneksel grammellasının yeniden tasarımı, bir ihtiyaçtan doğan ve bir projeden doğmayan geleneksel ve yazarı olmayan bir nesnenin yeniden tasarımı her zaman heyecan verici bir meydan okuma ve tuzaklarla dolu bir durumdur. Ancak, Giuliano Ricciardi, bu zorlukları aşmayı başardı ve Iedde'yi Taranto şehrinin modern bir hediyesi haline getirdi.

Iedde, 2023 yılında A' Bakeware, Tableware, Drinkware ve Cookware Design Award'da Altın ödül kazandı. Bu ödül, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikleriyle ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Giuliano Ricciardi
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Giuliano Ricciardi, Iedde 01, 2023 Image #2: Photographer Giuliano Ricciardi, Iedde Combo, 2023 Image #3: Photographer Giuliano Ricciardi, Iedde 02, 2023 Image #4: Photographer Giuliano Ricciardi, Iedde with mussels, 2023 Image #5: Photographer Giuliano Ricciardi, Iedde packaging, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Giuliano Ricciardi
Proje Adı: Iedde
Proje Müşterisi: Giuliano Ricciardi


Iedde IMG #2
Iedde IMG #3
Iedde IMG #4
Iedde IMG #5
Iedde IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun