Moccle: Doğanın Karbon Lifinden İlham Alan Ahşap Bisiklet

Masateru Yasuda'nın Ahşabın Esnekliğini ve Titreşim Emici Özelliklerini Kullanan Yenilikçi Bisiklet Tasarımı

Moccle, Japon mimarisinin ahşap esnekliğini ve titreşim emici özelliklerini kullanma ilkesinden ilham alan bir bisiklet tasarımıdır. Masateru Yasuda tarafından tasarlanan bu bisiklet, hızdan çok konfor ve eğlenceye odaklanan bir yaklaşımı temsil eder. Ahşap ve karbon liflerinin birleşiminden oluşan bir hibrit malzeme kullanılarak üretilen Moccle, hem esneklik hem de dayanıklılık sağlar.

Moccle, geleneksel Japon ahşap yapılarının depremlere karşı dayanıklılığını ve ahşabın esnekliği ile eşsiz lif yapısının titreşim emici özelliklerini kullanma fikrinden doğmuştur. Yasuda, ahşabın bu özelliklerini bir bisiklette kullanabileceğini düşünmüştür. Çoğu yüksek kaliteli bisiklet hızı ana odak noktası olarak geliştirilirken, Moccle'nin tasarımında bu teknolojiden faydalanılarak eğlenceli bir bisiklet yaratılmıştır.

Moccle'nin tasarımında, ahşabın esnekliğinden faydalanmak için çerçeve, ahşap liflerinin kesilmesini mümkün olduğunca azaltacak şekilde büyük bir iki parçalı yapı ile tasarlanmıştır. Ayrıca, karbon liflerle laminasyon yapılmış ahşap levhalar kullanılarak ahşabın yaşlanmasına bağlı büzülme ve çatlama kontrol altına alınmış ve güvenlik artırılmıştır.

Moccle, herkesin rahatça kullanabileceği yüksek kaliteli ve basit işlevlere sahip bir bisiklet olarak tasarlanmıştır. Ahşap ve karbon liflerinin birleşiminden oluşan bir hibrit malzeme kullanılarak üretilen bu bisiklet, hem esneklik hem de dayanıklılık sağlar. Öyle ki, Moccle sadece bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, oturma odasında sergilenebilecek bir iç mekan parçasıdır.

1999 yılında başlayan proje, ilk ahşap bisikletin Osaka, Japonya'da yapılmasıyla hayata geçmiştir. İkinci model 2012 yılında Nagano'da üretilmiş ve Moccle adı verilmiştir. Üçüncü model ahşap bisikletin üretimine 2019 yılında başlanmış ve Mart ayında ABD, Kaliforniya'daki NAHBS'de ve 2023 Ocak ayında Tokyo'daki Wood Collection Show'da sergilenmiştir.

Moccle'nin tasarımında karşılaşılan en büyük zorluk, esneklik ve dayanıklılığı dengede tutmaktı. Bu iki zıt özelliği dengede tutabilmek için, titreşimlerin rotasını inceleyerek ve tekerlekten üretilen titreşimlerin yukarıya iletilmemesi için kayar-bush kullanılan bir mekanizma oluşturarak, çerçeve tasarlanmıştır. Ayrıca, ana malzeme olarak, esneklik ve dayanıklılığı kolayca dengeleyebilen bir hibrit malzeme geliştirilmiş ve ağırlık selle üzerine geldiğinde tüm çerçevenin yay gibi bükülerek titreşimleri absorbe eden bir yapı oluşturulmuştur.

Moccle, 2023 yılında A' Bisiklet Tasarım Ödülü'nde Altın ödül kazanmıştır. Bu ödül, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleri ile dünyayı önemli ölçüde etkileyen ürünler ve parlak fikirlere verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Masateru Yasuda
Görsel Kredileri: Masateru Yasuda
Proje Ekibi Üyeleri: Masateru Yasuda
Proje Adı: Moccle
Proje Müşterisi: Masateru Yasuda


Moccle IMG #2
Moccle IMG #3
Moccle IMG #4
Moccle IMG #5
Moccle IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun