Projenin benzersiz özellikleri arasında, ilk ve üçüncü katların geniş aydınlatma alanı ve avlusu sayesinde iyi bir ışık alması bulunuyor. İkinci katın orta kısmı ise ışıksız olduğu için tuvalet ve depolama alanına dönüştürülmüş. Bu sayede kullanıcılar, en çok zamanlarını doğal ışığın olduğu alanlarda geçirebiliyorlar. Üçüncü kattaki şeffaf oluklu levha, iç mekana ışığı iletmek için iyi bir araç görevi görüyor. İkinci katın merdiven cephesinin açık ve şeffaf tasarımı ve tampon platformu ise camdan yapılmış.
Projenin gerçekleştirilmesinde, taş plastik kompozitler, açık renkli fayanslar, fırın boyası, demir levhalar, neoklasik pervazlar, yıkanmış yüzeyler, delikli demir levhalar, cam, fayans, cam fayanslar, dokuma hasır lambalar gibi malzemeler kullanılmış. Mekanın doğal ışıkla etkileşim kurabilmesi için tasarımcı, cam ve delikli demir paneller gibi ışığı geçiren veya açık işlemeli malzemeleri tercih etmiş. İlk katta, dış mekanla iç mekanı ayırt etmek için zemin dönüştürülmüş. Dış alanda yıkanmış yüzey kullanılarak samimi bir atmosfer yaratılırken, iç mekan dayanıklı ahşap tahıl döşeme ile aydınlık renk temasını yansıtıyor.
Proje, toplamda 145 metrekarelik bir alana sahip üç katlı ve 40 yıldan fazla bir süredir kullanılan bir evin yeniden tasarımını içeriyor. Uzun ve dar mekan düzeni nedeniyle aydınlatma, rota ve havalandırma sorunları yaşanıyordu. Bu nedenle, düzenlemeler, müşteri ailesinin yaşam alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre planlanmış. Tasarımcı, birinci kattaki geri çekilmiş alanı garaj olarak kullanıyor, böylece büyük bir aydınlatma alanı oluşturarak aydınlatılmayan alanlara ışık ulaşabiliyor. İkinci katta, özel alan ışık alan bölgede planlanmış ve üçüncü katta tavan, yüksek sıcaklığı engelleyen ve ışığı yönlendiren bir oluklu levhadan oluşuyor.
Proje, 40 yıllık bir evin yeniden tasarımını içeriyor. Tasarımcı, mekanı iyileştiriyor ve doğal bir unsur olan 'gündüz ışığı' öğesini vurguluyor. Stilistik olarak, açık renkler, yaylar ve pervazlarla donatılmış halka açık ve özel alanları süslüyor. Aydınlık mekan, gündüz ışığının sunumunu destekliyor. Merdiven, iyi bir açıklık hissi yaratıyor ve rahat ve sıcak bir dinlenme yeri oluşturuyor. Uzun ve dar düzende, tasarımcı birinci kattaki garajı planlıyor ve merdivenleri ölçüyor, böylece her tür araba garaja sığabiliyor.
40 yıldan fazla bir süredir kullanılan bir evi yeniden tasarlamak, müşteri ailesinin evlerinde ne yapmak istedikleri konusunda net bir fikre sahip oldukları anlamına geliyor. Bu nedenle, proje, yepyeni, konforlu ve aile dostu bir alan yaratmaya odaklanıyor. İki ana zorluk var: düzen nedeniyle havalandırma ve aydınlatmanın yetersiz olması ve eski tesisat ve elektrik sorunları. Tasarımcı, müşteri ailesinin daha önce hiç deneyimlemediği bir tasarım estetiği olan 'gündüz ışığı' doğal unsuru iç mekana getiriyor.
Eski evin karanlık izlenimini tersine çeviren tasarımcı, mekanı vurgulamak için aydınlatmayı kullanıyor. Malzeme seçimi ve merdiven tasarımı sayesinde, ışık engelsiz bir şekilde iç mekana uzanıyor. Birinci kattan gelen gündüz ışığı, merdivenlerden yukarı çıkıyor ve her köşede serbestçe akıyor, üçüncü kattan gelen gündüz ışığı ise mekana engelsiz bir şekilde düşüyor. Üst ve alt katlar arasındaki ışık ve gölge örtüşmesi, tasarımın boyutunu başka bir seviyeye çıkarıyor. Projenin teması, parlaklığı artırmak ve aydınlatmayı yansıtmak için açık renklerdir.
Proje, prestijli A' Tasarım Ödülü'nün Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, pozitif duygular yaratır ve daha iyi bir dünya oluşturmayı hedefler.
Proje Tasarımcıları: Yu-Nan Hou
Görsel Kredileri: Yunan Design Studio
Proje Ekibi Üyeleri: Yu-Nan Hou
Proje Adı: Chasing Light
Proje Müşterisi: Yu-Nan Hou