Luf: Sürdürülebilir Tasarımla Kırsal Canlandırma

LAFA Endüstriyel Tasarım Koleji'nden Biyolojik Olarak Parçalanabilen Fide Tepsileri

Çin'in kırsal canlandırma stratejisi kapsamında, tarımsal üretim ölçeği genişlemiş ve bu durum bitki artıklarının artmasına yol açmıştır. Yüksek verim ve parçalanabilirlik avantajlarına sahip olan loofah (sünger kabak), "C2C" (beşikten beşiğe) konsepti ile birlikte fide yetiştiriciliği alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Plastik fide tepsilerinin "beşikten mezara" dönüşüm modeli, loofah'ın biyolojik olarak parçalanabilen tepsilere "beşikten beşiğe" dönüştürülmesiyle yer değiştirmiştir. Loofah, sıcak presle pirinç yapıştırıcısı ile kırılır ve yeni malzemeler sentezlenir. Tepsiler, bir kişinin aynı anda beşten fazla tepsi taşıyabilmesi için yukarı ve aşağı doğru geçişlidir. Toprağa dikildikten sonra besinlere dönüşerek parçalanır. Şasi, mahsuller için yeniden kullanılabilir veya kurutulabilir ve loofah tohumları da fide yetiştiriciliğini sürdürmek üzere geri dönüştürülebilir.

Loofah lifi, biyo-tabanlı yeşil yapıştırıcı, sertleştirici ve etanol inceltici ağırlık oranında hazırlanır ve 20 °C'de 0.2 MPa'da 60 dakika boyunca kalıpta ısıtılır. Nihai ürün, yük taşıma, su sızdırma, gerilme ve parçalanma için test edilmiştir. Loofah ezildikten ve diğer yeşil ham maddelerle birleştirildikten sonra blok şeklinde bir form oluşturabilir, bu da fide tepsileri için temel standartları karşılar.

Loofah, fide tepsisi, taşıma, kırsal canlandırma stratejisi, sürdürülebilir tasarım gibi anahtar kelimeler, bu tasarımı tanımlar. Tasarım, Du Heli, Jia Zhuohang ve Xue Bomu gibi tasarımcılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Ham maddelerin "üretim-geri kazanım-yeniden üretim" kapalı döngü metabolik süreci kurulmuştur. Tüm fide şasisi, 5'ten fazla tepsinin ağırlığına göre tek bir kişi tarafından taşınabilir, bu tepsiler üç bağımsız tepsiye ayrılmıştır.

Proje, Mayıs 2022'de başlamış ve Ocak 2023'te Lu Xun Güzel Sanatlar Akademisi'nde tamamlanmıştır. Loofah lifinin temizlenmesi, kurutulması ve diğer yeşil ham maddelerle birleştirilmesi gibi bir dizi araştırma ve deneyler gerçekleştirilmiştir. Bu süreç, loofah'ın tarımsal atık malzemesinin fide tepsilerine uygulanmasına ve döngüsel tasarım perspektifinden, işlevselliği karşılamak ve sürdürülebilir tasarım teorisine uygun olmak zorunda olan bir süreçtir.

Loofah malzemesinin fide tepsisi tasarımında kullanılması, kırsal canlandırma stratejisi çerçevesinde yeni kırsal inşaatı teşvik etmek için aktif bir yanıt olarak görülebilir. Bu tasarım, 2023 yılında A' Sürdürülebilir Ürünler, Projeler ve Yeşil Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, profesyonel ve endüstriyel gereklilikleri karşılayan, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden, tatmin edici ve olumlu duygular sağlayan ve daha iyi bir dünya için katkıda bulunan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Wenkai Xue
Görsel Kredileri: Image #1: Designer Du Heli, Jia Zhuohang and Xue Bomu, Luf, 2023 Image #2: Designer Du Heli, Jia Zhuohang and Xue Bomu, Luf, 2023 Image #3: Designer Du Heli, Jia Zhuohang and Xue Bomu, Luf, 2023 Image #4: Designer Du Heli, Jia Zhuohang and Xue Bomu, Luf, 2023 Image #5: Designer Du Heli, Jia Zhuohang and Xue Bomu, Luf, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Du Heli Designer: Jia Zhuohang Designer: Xue Bomu
Proje Adı: Luf
Proje Müşterisi: Wenkai Xue


Luf IMG #2
Luf IMG #3
Luf IMG #4
Luf IMG #5
Luf IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun