Jizai Arms: Sosyal Etkileşim İçin Tasarlanmış Süpernümerer Robot Kol Sistemi

Yeni Nesil Cyborg Toplumu İçin İnsan-Makine Entegrasyonu

Team Jizai Arms tarafından tasarlanan Jizai Arms, birden çok kullanıcının kol değişimi gibi sosyal etkileşimleri mümkün kılan bir süpernümerer robot kol sistemidir. Bu yenilikçi tasarım, dijital cyborglar arasında olası etkileşimleri keşfetmeyi amaçlamaktadır.

Yasunari Kawabata'nın "One Arm" adlı eserinde, bir kızın kolunu bir adama verdiği ve adamın bu kol ile bir gece geçirdiği tuhaf bir sahne anlatılır. Kawabata, adamın bu deneyim sırasında yaşadığı duygusal değişimleri canlı bir şekilde betimler. Yarım yüzyıl sonra, gelişen insan-makine entegrasyon teknolojileri, Kawabata'nın dünyasını fiziksel olarak deneyimlememize olanak sağlamaya başlamıştır. Bu bağlamda, Jizai Arms, bir cyborg toplumunda dijital cyborglar arasındaki olası etkileşimleri keşfetmek üzere tasarlanmıştır.

Jizai Arms, giyilebilir bir temel ünite ve çıkarılabilir robot kollardan oluşan bir süpernümerer robot kol sistemidir. Sistem, birden çok kullanıcının, örneğin kollarını değiştirmesi gibi sosyal etkileşimleri mümkün kılmak üzere tasarlanmıştır. Bu sistem, organik ve karmaşık bir şekle sahip dış parçalarla tasarlanmıştır. Bu karmaşık şekiller, 3D baskı teknolojisi sayesinde mümkün olmuştur. Tasarımcılar, motor düzeni ve kolların geometrisi gibi temel mühendislik özelliklerini dikkate alarak ve dış tasarımı sonlandırarak bu sofistike tasarımı ortaya çıkarmışlardır.

Team Jizai Arms tarafından tasarlanan ve üretilen Jizai Arms, Nahoko Yamamura, Daisuke Uriu, Mitsuru Muramatsu, Yusuke Kamiyama, Shin Sakamoto, Shunji Yamanaka ve Araştırma Direktörü Masahiko Inami tarafından geliştirilmiştir. Jizai Arms, JST INAMI JIZAI BODY PROJECT kapsamında Kasım 2021'de başlatılan bir projedir ve Eylül 2022'de tamamlanmıştır. İlk olarak Tokyo'da düzenlenen JIZAI Collection'da sergilenen Jizai Arms, dans performanslarında kullanılmıştır.

Jizai Arms, bir cyborg toplumunda dijital cyborglar arasında olası sosyal etkileşimleri, örneğin vücut parçalarını hediye etme veya kolları değiştirme gibi etkileşimleri keşfetmek üzere tasarlanmış bir prototiptir. Mevcut araştırmalarda, giyilebilir robotik teknolojilerin kullanılması sonucunda ilginç değişimlerin yaşandığı belirtilmiştir. Team Jizai Arms, sadece bireysel kullanıcıları değil, birden çok dijital cyborg arasında yaşanan deneyimleri de dikkate alarak Jizai Arms'ı geliştirmiştir.

Jizai Arms'ın tasarım sürecinde, kolların hızlı ve özgürce takılıp çıkarılabilmesi gibi bir özelliği sağlamak önemli bir zorluk olmuştur. Üretim ekibi, kolların hem elektriksel hem de fiziksel olarak bağlanmasını sağlayan ve robot kolların tabanı olarak yeterince sert olan bir bağlantı sistemini icat etmiştir. Ayrıca, insan vücudu ve makinenin güzel bir birleşimini sağlamak da bir başka zorluk olmuştur. Tasarımcılar, bu robotik sistemi rasyonel bir şekilde tasarlamış ve aynı zamanda insan vücuduna görsel olarak uyum sağlayacak şekilde düzenlemişlerdir.

2023 yılında A' Cybernetics, Prosthesis and Implant Design Award'da Altın Ödül kazanan Jizai Arms, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen ürünler ve parlak fikirler arasında yer alıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Team JIZAI ARMS
Görsel Kredileri: Team JIZAI ARMS
Proje Ekibi Üyeleri: Design & Production: Nahoko Yamamura, Daisuke Uriu, Mitsuru Muramatsu, Yusuke Kamiyama, Shin Sakamoto, Shunji Yamanaka Research Director: Masahiko Inami
Proje Adı: Jizai Arms
Proje Müşterisi: Team JIZAI ARMS


Jizai Arms IMG #2
Jizai Arms IMG #3
Jizai Arms IMG #4
Jizai Arms IMG #5
Jizai Arms IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun