Lagonaki Dağı Ekolojik Tatil Köyü: Doğa ile Kültürün Mükemmel Uyumu

Dina Dridze'nin Tasarladığı Sürdürülebilir ve İnovatif Tatil Köyü

Adıge bölgesinin zengin kültürü ve muhteşem doğasından ilham alınan Lagonaki Dağı Ekolojik Tatil Köyü, doğal çeşitliliği koruma ve yerel kültürle tanışma odaklı bir yaklaşım sunuyor.

Dina Dridze tarafından tasarlanan Lagonaki Dağı Ekolojik Tatil Köyü, Adıge bölgesinin zengin kültürü ve muhteşem doğasından ilham alınarak oluşturulmuş bir konsepttir. Otel binalarının kütlesel ve düzenlemesel çözümleri, tipik Adıge konutlarına saygı gösterir. Yerel kültürün ve bölgenin kimliğinin vurgulanması için çatı saçaklarının boyamasında ve iç mekanlarda tipik motiflerin kullanılması önerilmiştir.

Lagonaki Dağı Ekolojik Tatil Köyü, inanılmaz manzaralarla çevrili gerçekten benzersiz bir çevrede yer alır. Bu nedenle, proje, doğal çeşitliliğin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Yürüyüş ekoturizmine ve yerel kültür ve etnik kimlikle tanışmaya büyük önem verilmiştir. Proje, değişken yüksekliklere ve kayalık tepelere sahip kompakt bir alanda oteller, bir teleferik istasyonu ve ilgili kamu altyapı tesislerinin inşasını öngörüyor.

Proje, coğrafya ve orman envanteri verilerine dayanarak zorlu araziye entegre edilirken çeşitli programlar kullanılmıştır. Değerli doğal nesneleri belirlemek ve korumak önemliydi: relikt ağaçlar, dere yatakları, kayalık tepeler. Peyzaj ve görsel analize dayanarak, görüş eksenleri planlandı, gözlem platformlarının yerleri belirlendi.

Tatil köyünün geliştirilmesi, bitişik doğal alanların sıkı düzenlemesini, izlenmesini ve korunmasını gerektirir. Proje, doğal bağlam üzerindeki etkiyi dikkate alarak geliştirme bölgelerini tanımlar. Proje, korunan doğal alanlara izinsiz erişimi dışlayan turistik rotaların oluşturulmasını sağlar. Binalar, kaynak tasarrufu sağlayan ekipmanlarla (termostatlar, LED aydınlatma, akıllı aydınlatma kontrol sistemleri, yağmur suyu toplayıcılar ve su geri dönüşüm sistemleri vb.) donatılmıştır. "3R = Azalt + Yeniden Kullan + Geri Dönüştür" yaklaşımına dayanmaktadır.

Projenin Kasım 2021'de başladığı ve 2024'ün son çeyreğinde tamamlanacağı belirtilmiştir. Proje, Adıge Cumhuriyeti, Maikop bölgesi, Dakhovskoye köyünde yer almaktadır. Master planın geliştirilmesi sırasında, tatil köyünün konumuna yönelik sosyo-ekonomik bir gerekçe hazırlandı ve UNESCO Dünya Doğal Miras Alanı ve bitişik özellikle korunan alanların korunmasına yönelik önlemler geliştirildi.

Projenin en önemli etkileyen faktörü, benzersiz doğal bağlamdı. Ekip, Kuzey Kafkasya'nın yerli halkı olan Adıgelerin kültürüne dayanan tatil köyü kimliğini yaratma konusunda bir zorlukla karşılaştı. Lagonaki Dağı Ekolojik Tatil Köyü, inanılmaz manzaralarla çevrili gerçekten benzersiz bir çevrede yer alır. Bu nedenle, proje, doğal çeşitliliğin korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Yürüyüş ekoturizmine ve yerel kültür ve etnik kimlikle tanışmaya büyük önem verilmiştir.

2023'te A' Şehir Planlama ve Kentsel Tasarım Ödülü'nde Bronz kazanan bu tasarım, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı zekâyı onurlandıran bir ödüldür. Yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: RTDA
Görsel Kredileri: Image # 1 RTDA LLC Image # 2 RTDA LLC Image # 3 RTDA LLC Image # 4 RTDA LLC Image # 5 RTDA LLC
Proje Ekibi Üyeleri: Creative Director, Chief Architect: Dina Dridze Design Lead: Anton Petukhov Design Lead: Ivan Astafurov Project Manager: Maxim Makarov Architect: Roman Gritsay-Bogdanov Architect: Ivan Dubrovin Architect: Polina Balysh Architect : Ksenia Kashina Architect: Ekaterina Vlasenko Architect: Irina Yamashkina
Proje Adı: Lagonaki Mountain Eco Resort
Proje Müşterisi: RTDA


Lagonaki Mountain Eco Resort  IMG #2
Lagonaki Mountain Eco Resort  IMG #3
Lagonaki Mountain Eco Resort  IMG #4
Lagonaki Mountain Eco Resort  IMG #5
Lagonaki Mountain Eco Resort  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun