Heito 1909: Tarihi Bir Fabrika Alanını Çağdaş Bir Kentsel Parka Dönüştüren Proje

ECG International Landscape Consultants, Tarihin İzlerini Taşıyan Heito 1909 Projesi ile Kentsel Tasarımın Sınırlarını Zorluyor

Heito 1909, terk edilmiş bir fabrika alanı üzerine kurulu bir kentsel park projesi. Tarihi kalıntıları ve endüstriyel mirasıyla dikkat çeken bu proje, Taiwan'da gerçekleştirilen ilk endüstriyel peyzaj ve adaptif yeniden kullanım projesi olma özelliğini taşıyor.

ECG International Landscape Consultants tarafından tasarlanan Heito 1909, tarihi bir fabrika alanını modern bir kentsel parka dönüştürüyor. Proje, koloni dönemi, II. Dünya Savaşı ve savaş sonrası endüstriyel dönem gibi önemli tarihi dönemlere ışık tutan fabrika kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Bu alan, aynı zamanda endüstriyel kirliliğe maruz kalmış bir nehrin doğal yaşam alanına dönüştürüldüğü bir projedir.

Heito 1909'un tasarım sürecinde, tarihi kalıntıların hassas haritalaması için "nokta bulutu lazer taraması" teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji, tarihi belgelerin ve hassas 3D çizimlerin oluşturulması için gerekli olan doğru verileri sağlar. Tarihi kalıntılar üzerine parametrik tasarım ile pavyonlar inşa edildi ve bu süreçte Rhino, Grasshopper, Sketchup, Vectorwork gibi araçlar kullanıldı. Bu araçlar, tasarım sürecinde kademeli bir sıralama oluşturmayı kolaylaştırır. Ayrıca, kentsel planlama için Ecotect Çevre Analizi kullanıldı.

Projenin tasarım ve inşaat süreci iki aşamadan oluştu. İlk aşama, 2018 Haziran'ında başladı ve 2020 Ocak'ında tamamlandı. Bu aşamada, kazı çalışmaları ve peyzaj altyapısı oluşturuldu. İkinci aşama ise, tarihi alanın yeniden kullanımına odaklandı ve 2020 Temmuz'unda başlayıp 2021 Ocak'ında tamamlandı.

Tasarım sürecinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, endüstriyel bir parkın tarihi koruma anlayışının halk ve kamu sektörü tarafından popüler olmamasıydı. Zira bu tür alanlar genellikle eski ve çirkin olarak algılanır, ticari değeri düşüktür ve yüksek bakım gerektirir. Bu nedenle, kabul görebilecek bir planlama yapmak bir süre aldı. Ayrıca, kalıntıların çoğu yer altında olduğu için, kazı öncesi her detayı öngörmek zordu. Bu durum, tasarım çözümlerini sürekli olarak gözden geçirmeyi ve farklı inşaat yöntemlerini denemeyi gerektirdi.

Heito 1909 projesi, 2021'de A' City Planning and Urban Design Award'da Gümüş Ödül kazandı. Bu ödül, mükemmel teknik özellikleri ve sanatsal becerisi ile dikkat çeken, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkate değer tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, mükemmel bir seviyede kalite sunar ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: NO
Görsel Kredileri: Image #1: Yi-Hsien Lee and Associates Image #2: Yi-Hsien Lee and Associates Image #3: Yi-Hsien Lee and Associates Image #4: Yi-Hsien Lee and Associates Image #5: Yi-Hsien Lee and Associates
Proje Ekibi Üyeleri: Lead Architect: Ju-Yii Joseph Lee, David Chen Designer: Chen Yen Hsu, Sih-ci Yueh, Kai ting Hu, Po-Wei Wu Interns:Xuan Yi Wang, Pin Rong Lai Architect:Szu&Yu Design and Research Office Researcher:Chih-Chieh Wang, Takamoto Yukikazu, Li-Yun Hsu Consultants: J.A. Brennan Associates Construction Management: Hsiehchang civil engineering consulting company Site Management: Chen-Shuo Chang General Contractor: Ping Nan Construction Co.,Ltd, Yao-Ching Construction Co.,Ltd Steel Production: Xin Yi Sheng Steel CO.,Ltd. Wood Supplier: Bolin Timber Structure Co.,Ltd.
Proje Adı: Heito 1909
Proje Müşterisi: NO


Heito 1909 IMG #2
Heito 1909 IMG #3
Heito 1909 IMG #4
Heito 1909 IMG #5
Heito 1909 IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun