Alexandre Caldas'ın Tasarladığı Herringbone: Sadelik ve Sofistike Birleşimi

Yaprak Yapısından İlham Alan, Zamanın Ötesinde Bir Tasarım: Herringbone Masa

Doğanın sadeliğinden ve yaprakların yapısından ilham alan Alexandre Caldas, Herringbone adını verdiği yemek masası tasarımıyla, gereksiz olan her şeyi ortadan kaldırarak, iç yapının güzelliğini ve basitliğini sergiliyor.

Portekizli tasarımcı Alexandre Caldas, tasarımlarının başlangıç noktasını her zaman ağaçlarda bulmuştur. Ancak bu seferki ilham kaynağı, ağacın kaynaklarının kullanımını azaltma olasılığına bakış açısıyla birleşmiştir. Bu mantıkla, yaprakların yapısından (Herringbone) ve gereksiz olanın ortadan kaldırılmasından esinlenen Caldas, tüm iç yapının ve onun basit ve güzel siluetinin gösterilmesini sağlamıştır.

Herringbone masa, sertifikalı masif ahşap kullanılarak, olabildiğince az yapıştırıcı kullanılarak ve dünyanın en çok geri dönüştürülen kaynaklarından biri olan cam kullanılarak üretilmiştir. Tüm bu süreç, geleneksel ahşap işçiliği tekniklerine hakim ustaların bilgi ve becerisiyle gerçekleştirilmiştir. Bu masa, sadeliğin gerçek anlamda sofistikasyon olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Herringbone masa, sadece sertifikalı ahşap kullanılarak ve ustaların bilgi ve becerisiyle, en geleneksel ahşap işçiliği teknikleri kullanılarak üretilmiştir. Teknik özelliklerine bakıldığında, 2500 x 1000 x 750 boyutlarında, Amerikan masif ahşaptan yapılmış ve doğal yağ ile bitirilmiştir.

Basit ve dürüst bir obje olan bu masa, olduğu gibi görünür. Herhangi bir etkileşim mekanizması sunmaz ve sadeliğiyle takdir edilmesi amaçlanmıştır. Bu proje, 2021 yılında Lizbon'da ilk eskizlerle başlamış, 3D oluşturma aşamasına geçmiş ve ardından çam ağacından bir maketle devam etmiştir. Proje, 2022 Eylül'ünde Amerikan cevizinden yapılan ilk parçanın tasarımıyla tamamlanmıştır.

Tasarım sürecinde, malzemelerin sınırlarını bulmak ve aynı zamanda zarif ama dayanıklı bir parça oluşturmak hedeflenmiştir. Kullanılacak ahşabın seçiminin de gücünü belirleyeceğini bilerek, oranları sağlamlaştırmak için önce çamdan bir prototip başladılar. Ardından, Amerikan cevizinden yapılan ilk parçanın üretiminde, kalınlıkta aşırı olanı yavaş yavaş çıkarırken, inşaatın güvenilirliğini korudular. Bu masa, 3 parçada sökülebilir ancak direnci ve plastisitesi tek parça gibi davranır.

Parçanın sadeliği, en temel ahşap işçiliği araçlarıyla inşa edilmesi için tasarlandığından, büyük teknolojik zorluklar içermemektedir. Ancak, iki parçayı birleştiren kirişlerin sabitlemesi, bu model için özel olarak yapılmalıdır çünkü piyasada bu işi yapabilecek bir şey yoktur. İki büyük masa tablası, son şeklini almak için el ile şekillendirilmiştir.

Herringbone masa, Alexandre Caldas tarafından tasarlanmış ve yaprakların yapısından ve gereksiz olanın ortadan kaldırılma arzusundan ilham almıştır. Sertifikalı masif ahşap kullanılarak, olabildiğince az yapıştırıcı kullanılarak, dünyanın en çok geri dönüştürülen kaynaklarından biri olan cam kullanılarak ve tüm bunlar, geleneksel ahşap işçiliği tekniklerine hakim ustaların bilgi ve becerisiyle gerçekleştirilmiştir. Sadeliğin gerçek anlamda sofistikasyon olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Alexandre Caldas'ın tasarladığı Herringbone masa, 2023 yılında A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, yaratıcı ve zekice tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içerirler, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergilerler ve yaşam kalitesine katkıda bulunurlar, dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Alexandre Caldas
Görsel Kredileri: AROUNDtheTREE/ Image / Alexandre Caldas / Designer / Heringbone Table / 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Alexandre Caldas
Proje Adı: Herringbone
Proje Müşterisi: Alexandre Caldas


Herringbone IMG #2
Herringbone IMG #3
Herringbone IMG #4
Herringbone IMG #5
Herringbone IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun