Geleceğin Mimarisi: Diffusive Habitats

Sergio Mutis liderliğindeki ekip, geleneksel mimari pratiği yeniden düşünüyor

Diffusive Habitats, dağıtılmış robotik, takviye öğrenme ve dijital platformların birleşimine dayanan bir mimari sistem. Bu yenilikçi proje, mimarinin nasıl tasarlandığını ve yaşandığını yeniden düşünmeyi hedefliyor.

Sanat, zanaat ve endüstrinin diğer alanlarının aksine, mimari, dijital devrimin karmaşasında önemli gelişmeler görmemiştir. Geleneksel uygulamalar, önemli program esnekliği sağlayamayan binalar üretmeye devam eder. Bu binalar, zamanın hızla değişen akışı içinde hızla eskiyor ve yıkım için sıraya giriyor. Diffusive Habitats, bu sürdürülemez uygulamayı sorguluyor ve yenilenmiş çözümler arayışında teknolojik kesişmeyi kullanıyor.

Diffusive Habitats (DH), sürekli mekansal yeniden yapılandırmayı ve dağıtılmış sahipliği benimseyerek geleneksel uygulamaları sorgulayan bir proje. Uygulanan disiplinlerarası araştırmanın etkileşimi aracılığıyla, DH, kendi değerlendirmesini, organizasyonunu ve iyileştirmesini yapabilen bir mekansal sistem üzerinde eleştirel bir şekilde düşünüyor.

DH sistemi, sezgisel prototipler, testler ve yeniden tasarımlar aracılığıyla geliştirilen bir dizi ilişkili öğeden oluşur. Mekan oluşturma platformu, Unity3D için C-sharp'ta yazılmış ve ML Agents U3D takviye öğrenme çerçevesi ile tasarlanmıştır. Lamine kontrplak prototipler CNC ile işlenmiş ve sürtünme eklemeleri ile monte edilmiştir. 3D baskılı PLA robotik prototipler, kablosuz Raspberry Pi iletişimi, Dynamixel AX-12A motorları ve Optitrack hareket yakalama ile bir Unity3D dijital ikiz ortamında geliştirilmiştir.

Diffusive Habitats, arsa arama, habitat kitlesel fonlama, işbirlikçi tasarım ve mekansal yeniden yapılandırma kolaylaştıran bir çevrimiçi platform aracılığıyla çalışır. İçgüdüsel arayüzünün arkasında, platform, kullanıcı gereksinimlerine, yapısal bütünlüğe ve çevresel optimizasyona dayalı olarak mekanı düzenlemek için sofistike algoritmalar kullanır. Bu sayede, bir topluluk ideal habitatlarını tasarlar, robotlar tarafından inşa edilir ve değişen bireysel ve toplu ihtiyaçları hesaba katmak için ayarlanır.

Proje, Londra, Birleşik Krallık'taki UCL'de Mimarlık Tasarımı M.Arch. kapsamında geliştirildi. 2021'de başladı ve 2022 sonunda Bartlett B-Pro Show Expo'da sona erdi, burada Bartlett AD Altın Madalya ödülünü aldı. Vaka çalışması Brixton, Londra'da yer alıyor ve tasarım ekibi Hindistan, Kolombiya, ABD ve Yunanistan'dan geliyor.

Diffusive Habitats, sistematik sezgisel araştırmaları kullanır, zeka geliştirme için takviye öğrenme ve kendi oyun çerçevelerini kullanır. Ana araştırma hedefi, kendi organizasyonunu, değerlendirmesini ve iyileştirmesini yapabilen bir mimari sistem üzerinde düşünmektir. Bu, teknolojik ilerlemeleri benimseyerek mekanları nasıl tasarladığımızı ve yaşadığımızı yeniden düşünür.

Diffusive Habitats (DH), dağıtılmış robotik, takviye öğrenme ve dijital platformların birleşimine dayanan bir mimari sistemdir. Geleneksel uygulamalara meydan okuyan bu proje, sürekli mekansal yeniden yapılandırmayı ve toplumun sosyal ve çevresel ihtiyaçlarına sürekli adapte olmayı benimser. Böylece, DH, kendi organizasyonunu, değerlendirmesini ve iyileştirmesini yapabilen bir yaşam sistemi olan radikal bir yeni mimari modeli ortaya koyar.

Bu tasarım, 2023'te A' Generative, Algorithmic, Parametric ve AI-Assisted Design Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Design Ödülü, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan olağanüstü ve yaratıcıca dâhiyane tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içerirler, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergilerler ve yaşam kalitesi iyileştirmelerine katkıda bulunurlar, dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Living Architecture Lab
Görsel Kredileri: Image #1: Creator Eric Hughes, DH Little Girl Rendering, 2022 Image #2: Creator Sergio Mutis, DH Reinforcement Training Arena, 2022 Image #3: Creator Eric Hughes, DH Skylight Rendering, 2022 Image #4: Creator Sergio Mutis, DH Robotic Reconfiguration Studies, 2022 Image #5: Creator Eric Hughes, DH Speculative Urbanism, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Sergio Mutis Eric Hughes Faizunsha Ibrahim Ghousiaa Garyfallia Papoutsi.
Proje Adı: Diffusive Habitats
Proje Müşterisi: Living Architecture Lab


Diffusive Habitats IMG #2
Diffusive Habitats IMG #3
Diffusive Habitats IMG #4
Diffusive Habitats IMG #5
Diffusive Habitats IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun