Darwin Bucky: Gezici Galeri Olarak Tasarlanmış Parametrik Bir Kubbeye Yeni Bir Bakış

Kuber Patel ve Jwalant Mahadevwala'nın Tasarladığı Bucky, Sergi Galerisi Olarak Yeniden Tanımlanıyor

Darwin Bucky, Buckminster Fuller'ın jeodezik kubbesinden ilham alınarak tasarlanmış bir gezici galeri projesidir. Sergi düzenleyicilerin dünyanın her yerinde eserlerini sergilemelerine olanak sağlayan estetik bir mimariye sahip olan bu proje, gereksiz ayak izlerini en aza indirmek için yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir şekilde tasarlanmıştır.

Kuber Patel ve Jwalant Mahadevwala tarafından tasarlanan Bucky, gerekli olduğunda yerinde monte edilebilen ve demonte edilebilen tam bir parça seti olarak tasarlanmıştır. Parametrik bir kubbe çadırı olan Bucky, bir temel olmadan zemine sabitlenmiştir. Sergi galerisi, performans merkezi, bar veya gece kulübü olarak kullanılabilir. Yapı, kiracının belirleyeceği geniş bir program yelpazesi sunan bir siyah kutudur. Bucky, her zaman kalıcı olarak geçici bir yapı olarak tasarlanmıştır ve zemin düz olduğu sürece halka açık bahçelere, sergi alanlarına veya bir şehir meydanına yerleştirilebilir.

Yapı, kiriş veya sütun olmadan 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde 1mm kalınlığında hafif çelikten yapılmıştır. Avant-garde birleştirme sistemi, yapının su geçirmez olmasını sağlar ve dört tarafında çıplak kenarları olan bir bileşen için imkansız bir görev olan 2800 civatanın yüzde 70'inden fazlasını gizler. Panel boyutu, montajın son derece verimli olmasını sağlayacak şekilde tek bir kişi tarafından kolayca ele alınabilir.

Bucky, bir seyahat galerisi olarak tasarlanmıştır ve bir 6 metrelik nakliye konteynerinde dünyanın her yerine taşınabilir. Origami, binanın panel katlama metodolojisini belirlemek için kullanılan temel metodolojiydi ve parametrik araçların yardımıyla yerinde üretim yapıldı. Sonuç olarak, Bucky bir konteynere sığabilecek ve birkaç gün içinde devasa bir 100 metrekarelik galeriye dönüşebilecek şekilde tasarlandı.

Yapının tasarımı sırasında karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde bir yapıyı 6 metrelik bir konteynere sığdırma kriteriydi. Bucky'nin dünya çapında kolayca taşınabilmesi hedeflendi. Ayrıca, açık bir sistemi kapalı bir sisteme dönüştürmek de büyük bir zorluktu. Bu, binanın su geçirmez olması gerektiği için gereklidir, aksi takdirde sanat eserlerini bozar. Pencereler, resimleri herhangi bir sert çevresel koşuldan korumak için yağmur suyunun açıklıktan geçmemesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Bucky, Buckminster Fuller tarafından tasarlanan jeodezik bir kubbeden ilham alınarak tasarlanmış bir parametrik kubbe çadırıdır. Tanklar, 1mm kalınlığında lazer kesim bükülmüş metal levhalardan yapılmıştır ve sütunsuz bir alan oluşturmak için bir araya getirilmiştir. Bucky'nin birden fazla bloğu da bir Bucky kümesi oluşturmak için bağlanabilir. Birkaç gün içinde monte edilebilir veya demonte edilebilir ve bir nakliye konteyneri aracılığıyla taşınabilir. Bucky, dünya çapında kolayca taşınabilmesi hedeflendi. Bucky hafif bir yapıdır. Su geçirmez bir metal yapıdan yapılmış düz paket bir yapıdır.

Bu tasarım, 2022'de A' Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design Award'da Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Design Award, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, yaratıcı ve zekice tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren bu ödül, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergiler ve yaşam kalitesine katkıda bulunur, dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Kuber Patel
Görsel Kredileri: Vinay Panjwani, Kuhoo Patel
Proje Ekibi Üyeleri: Lead Parametric Designer: Kuber Patel Lead Architect: Jwalant Mahadevwala Client: Abbhay Mangaldas
Proje Adı: Darwin Bucky
Proje Müşterisi: Kuber Patel


Darwin Bucky IMG #2
Darwin Bucky IMG #3
Darwin Bucky IMG #4
Darwin Bucky IMG #5
Darwin Bucky IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun