Reiichi Ikeda'nın Yenilikçi Ofis Tasarımı: Nippon Shinyaku Koku

Tradicional Japon Mimarisinden İlham Alan Modern Ofis Mekanı

Reiichi Ikeda, Japon mimarisinin "tuzukima" konseptini benimseyerek, Nippon Shinyaku'nun merkez ofisinde özgün bir iç mekan tasarladı. Bu tasarım, işlevsel bir duvar olmanın ötesine geçerek, bilinci yönlendiren ve "bireysel alanları nazikçe şekillendiren" bir açık alan olmayı hedefliyor.

Reiichi Ikeda, Kyoto'da bulunan bir ilaç şirketi olan Nippon Shinyaku'nun genel merkezinin içinde serbest adres alanını tasarladı. Proje, Nishioji istasyonu yakınında bir dizi ofis binasının yan yana durduğu geniş bir arazi üzerinde planlandı. Şirketin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlamak için 2019'un sonlarında başlatılan proje, yeni tip koronavirüsün beklenmedik yayılımı nedeniyle geçici olarak durdurulmak zorunda kaldı. Sonunda 2021 yazında tamamlandı.

Tasarım, Japon mimarisinin "tuzukima" fikrini benimseyerek, fusumanın çizgisini izleyen çelik çerçeveleri iskelet kirişinin boyunca dağıtıyor. Bu, sadece bir işlev arayan bir duvar değil, bilinci kontrol eden ve "bireysel alanları nazikçe şekillendiren" bir açık alan olmayı hedefliyor. Kendinize uygun bir yerde zaman geçirmenizi istiyor.

İç mekanın tasarımında, dış mekanla iç mekan arasındaki sınırları belirsizleştirmek için, dış mekan için tasarlanmış olan zemin karolarını iç mekana taşıdık ve V şeklindeki cam duvarlara bile ısırmasına izin verdik. Ayrıca, şirketin uzun tarih boyunca tekrarlanan genişlemesi, binanın dışını kırmızımsı kahverengiye döndürdü. Bu site görünümü ve renkleri, iç mekanı değiştiriyormuş gibi bu renk değişimindeki sürekli süreci ifade eder.

Reiichi Ikeda'nın tasarımı, Japon mimarisinin geleneksel "tsuzukiai" konseptini benimseyerek, sahneyi kategorize etmeyi hedefliyor. Böylece, fusuma'nın (Japon kağıt sürgülü kapılar) çizgilerini izleyen çelik çerçeveler, iskelet kirişlerinin boyunca dağıtılır. Bu duvarlar, gizlilik veya ses yalıtımı gibi sadece işlev sağlamak değil, aynı zamanda bakanların bilincini kontrol ederek bireysel alanların nazik formunu vurgulamayı amaçlayan bir açık alan yaratır.

Reiichi Ikeda'nın tasarımı, 2023'te A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bronz A' Design Award, deneyimi ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcıca dahiyane tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunurlar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Reiichi Ikeda
Görsel Kredileri: Photographer:Yoshiro Masuda
Proje Ekibi Üyeleri: design/REIICHI IKEDA DESIGN Reiichi Ikeda partner/Aji Architects Tomoko Nagahiro lighting/Modulex Jun Ikeda bgm/Espec Junji Ozono curtain/fabricscape Kiyohiko Yamamoto green/Bond Satoshi Tanii art/Tokuhiro Kano funiture/inter office Akio Hayashi custom lighting/vaoplace Hirohumi Oba interactive Satoshi Kamewaka sign/kantaro Midori Hirota Constructor/Kanazawa Contruction Hideki Kanazawa Photographer/Yoshiro Masuda Photographer:Yoshiro Masuda
Proje Adı: Nippon Shinyaku Koku
Proje Müşterisi: Reiichi Ikeda


Nippon Shinyaku Koku IMG #2
Nippon Shinyaku Koku IMG #3
Nippon Shinyaku Koku IMG #4
Nippon Shinyaku Koku IMG #5
Nippon Shinyaku Koku IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun