"Hat on the Ridge": Dağlarla Bütünleşen Bir Yaşam Alanı

Kiyotoshi Mori ve Natsuko Kawamura'nın Doğa ile İç İçe Ev ve Galeri Tasarımı

Dağlık bir arazide yer alan ve doğal çevresiyle bütünleşen bir yaşam alanı ve galeri tasarımı olan "Hat on the Ridge", Kiyotoshi Mori ve Natsuko Kawamura tarafından tasarlandı. İlhamını dağ evlerinden alan bu tasarım, doğal çevresine saygı gösterirken, modern yaşamın gerekliliklerini karşılayan bir mekan yaratıyor.

Tasarımın temel fikri, dağ sıralamasıyla bütünleşen bir çukur konut oluşturmaktır. Yapının temelini doğrudan ana kaya üzerine yerleştirmek için yüzey üzerindeki yumuşak sedimanları çıkararak, toprağa gömülü yarı yer altı benzeri bir alan oluşturulmuştur. Bu alan, zemin üzerine başka bir kat ekleyerek ve çatıyı toprağın üzerinde hafifleterek dikey olarak çeşitlendirilmiştir.

"Hat on the Ridge", diğer tasarımlardan farklı kılan özellikler arasında, zeminin ana kaya ile bağlantı kurması ve kare şeklindeki çatının manzaraya açılması yer alıyor. Çatı, kenarlarına doğru alçalırken merkezde yükseliyor. Çatının her bir kenarı farklı bir manzaraya açılıyor: dağ, vadi, köy ve gökyüzü. Bu zengin çevreye yanıt olarak, her kenar farklı manzaralara sahip dört farklı alan oluşturmak üzere yukarı doğru çevrilmiştir.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, zeminin ana kaya ile bağlantı kurması ve kare şeklindeki çatının manzaraya açılması teknolojisi kullanıldı. Çatının her bir kenarı farklı bir manzaraya açılıyor: dağ, vadi, köy ve gökyüzü. Bu zengin çevreye yanıt olarak, her kenar farklı manzaralara sahip dört farklı alan oluşturmak üzere yukarı doğru çevrilmiştir.

Tasarımın teknik özellikleri arasında, 2 katlı ahşap bir yapı ve 6825mm genişliğinde, 6825mm derinliğinde ve 6970mm yüksekliğinde olması yer alıyor. Bu tasarımın etiketleri arasında villa, galeri, çukur konut, Dorma, kedi, manzara, dağ, köy, gökyüzü ve vadi bulunuyor.

"Hat on the Ridge" tasarımı, 2018 Eylül'de başlayan inşaat süreci 2019 Mayıs'ta Japonya'nın Kamakura kentinde tamamlandı. Bu süre zarfında, Kiyotoshi Mori ve Natsuko Kawamura'nın tasarım ekibi, zeminin ana kaya ile bağlantı kurmasını ve kare şeklindeki çatının manzaraya açılmasını sağlayan teknolojileri uyguladı.

Tasarımın altında yatan araştırma, bir galeri gibi bir alanı bir galeri ile bir ev haline getirmektir. İnşaat ilk tamamlandığında, zemin katı giriş holü ve üst kat kitaplıkları, sahibinin hobisi olan antikalar ve diğer eşyaları sergilemek için galeri gibi alanlardı. Onları yaşam alanının ölçeği içinde sergileyerek, sanat eserleri daha tanıdık hissettiriyor ve ziyaretçiler onları kendi konutlarına yerleştirilecek sahneyi kolayca hayal edebiliyorlar.

Tasarım sürecindeki en büyük zorluklardan biri, ana kaya yüzeyi üzerinde yumuşak bir sedimanla kaplı olan araziydi. Arazi, sadece toprağın kalınlığı kadar yol seviyesinin üzerindeydi ve bu toprağı, temeli doğrudan ana kaya üzerine yerleştirmek için yapı ayak izinin şekliyle çıkarmayı seçtik. Yoldan gelen yaklaşım da bu toprağa kazıldı ve evin yönünde hafifçe yükseldi. Basit kare şeklindeki ev planının üzerine yapısal olarak stabil bir piramit çatı yerleştirerek, tek bir çatı altında direksiz bir alan oluşturduk.

Ödüllü "Hat on the Ridge" tasarımı, yaşam alanlarını doğal çevreyle bütünleştiren ve modern yaşamın gerekliliklerini karşılayan bir mekan yaratma konusunda öncü bir yaklaşım sergiliyor. Bu tasarım, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Ödülü'ne layık görüldü. Bu prestijli ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Kiyotoshi Mori
Görsel Kredileri: Photographer TOREAL Koji Fujii
Proje Ekibi Üyeleri: Kiyotoshi Mori Natsuko Kawamura
Proje Adı: Hat on the Ridge
Proje Müşterisi: Kiyotoshi Mori


Hat on the Ridge IMG #2
Hat on the Ridge IMG #3
Hat on the Ridge IMG #4
Hat on the Ridge IMG #5
Hat on the Ridge IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun