Endüstriyel Fabrika Yeniden Kullanımı: Re48 Depo

Yu-Hsiang Su ve Wei-Hung Wang'ın Tasarladığı Yenilikçi Mekan

Re48 Depo, eski bir metal fabrikasının yeniden tasarlanmasıyla ortaya çıkan, çok işlevli bir ticari alan. Bu alan, bir kafe, galeri, seramik showroomu ve tasarım stüdyosunu bir arada barındırıyor.

Yu-Hsiang Su ve Wei-Hung Wang, eski bir metal fabrikasını yeniden kullanarak, çeşitli işlevlere hizmet edecek yeni ticari mekanlar yaratma özgürlüğü bulduklarını belirtiyorlar. Tasarımcılar, mekanın orijinal tasarımını koruma ve yeni iç yapılar ekleyerek mevcut fabrika binalarının kabuklarını koruma sürecini benimsemişler. Bu süreç, ultra yüksek tavanlar, çıplak metal yapılar ve endüstriyel makineler gibi benzersiz özelliklere sahip eski metal fabrikasını korumayı içeriyor.

Tasarımcılar, fabrikanın iç kısımlarına ilgi duyduklarını ve bunları post-endüstriyel kullanım için yaratıcı bir şekilde adapte ettiklerini ifade ediyorlar. İç tasarım, özel aydınlatma teknikleriyle birlikte daha büyük çelik çatı çerçevesinin küçük bir taklidini oluşturan bir ahşap çerçeve kullanıyor. İç ahşap çerçeve, çelik çatı çerçevesine göre biraz farklı bir açıya sahip, bu da bir yer değiştirme etkisi yaratıyor ve tasarıma bir başka ilgi katmanı ekliyor.

14 metre uzunluğundaki kahve barı, fabrika montaj hattını anımsatıyor ve bir pasta tezgahı, el damlatmalı kahve barı ve espresso bar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Açık alan tasarımı, ziyaretçilerin kendi koltuklarından 'montaj hattını' gözlemlemelerine olanak sağlıyor.

Proje, 2022 yılında Taichung, Tayvan'da başladı ve aynı yılın Nisan ayında tamamlandı. Tasarım sürecinde, tasarımcılar, hareket çizgilerinin düz bir yüzey üzerindeki konfigürasyonu, pratik uygulama yükseklikleri gibi ergonomiye odaklandılar. Bu çalışma, hareket çizgilerini ilginç, ergonomik, görsel olarak temiz ve tasarımda özlü hale getirmeyi, zanaat ruhunu somutlaştırmayı ve minimalist bir tutum elde etmeyi hedefliyor.

Tasarım sürecindeki ilk zorluk, eski ve yeni olanı bir arada sergilemek ve birbirleriyle çelişmemesini sağlamaktı. Bu, metal fabrikanın ham özelliklerini korumak ve tüm yeni göstergelerle beyaza boyamak yerine, farklı tasarım dillerini nasıl birleştireceği ve geçmişle şimdiki zaman arasındaki bu konuşmayı kolaylaştırmak için aydınlatmayı nasıl sahneleyeceği sorularını gündeme getirdi. Bu fikirlere dayanarak, tasarımcılar bu alana yeni bir işlev verme hedefine ulaştılar: yaratıcılığı teşvik eden ve bir kahve içilebilecek bir yer.

Re48 Depo, 2023 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yu-Hsiang, Su
Görsel Kredileri: Photographer Che-I, Liao 2022, Taiwan
Proje Ekibi Üyeleri: Yu-Hsiang Su Wei-Hung Wang
Proje Adı: Re48 Storehouse
Proje Müşterisi: Yu-Hsiang, Su


Re48 Storehouse IMG #2
Re48 Storehouse IMG #3
Re48 Storehouse IMG #4
Re48 Storehouse IMG #5
Re48 Storehouse IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun