Yusuke Tanaka'nın "U Şekilli" Tasarımı: Aile İletişimini Teşvik Eden Bir Ev

2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nü kazanan bu ev, aile üyelerinin birbirlerinin varlığını her yerde hissetmelerini sağlıyor.

Yusuke Tanaka'nın "U Şekilli" tasarımı, aile üyelerinin birbirlerinin varlığını her yerde hissetmelerini sağlayan bir konut. Tasarım, ailenin sürekli birbirini görebileceği bir düzen ve gizlilik üzerine odaklanıyor. Bu, hem yerinde yapılan bir dizi ziyaret ve çevredeki insan akışının incelenmesi, hem de müşteri ile yapılan sayısız görüşme sonucu elde edildi.

Tasarımın eşsiz özellikleri arasında, tüm yol kenarındaki kısımların duvar haline getirilmesi ve dışarıdan görüş hattının kapatılması yer alıyor. Bu sayede, geniş bir açık alan oluşturan büyük bir cam duvar, açık tavanlı oturma odasına monte edilebildi. Oturma odası, evin merkezine yerleştirilerek iç mekanda istikrarlı bir aydınlatma sağlanıyor. Ayrıca, avlu, oturma odasıyla entegre olacak şekilde tasarlandı.

Tasarımın gerçekleştirilme teknolojisi olarak ahşap ev ve PORTERS PAINTS kullanıldı. Arsa alanı 368 metrekare, inşaat alanı ise 237 metrekare. Tasarım, 2020 yılında Japonya'nın Tottori bölgesinde inşa edildi.

Tasarımcının notlarına göre, bu evin tasarımında önemli olan noktalar gizlilik ve ailenin her zaman birbirini görebileceği bir düzen. Bu çözüm, planlanan siteyi birçok kez ziyaret etmek, çevredeki insan akışını ve ışığın nasıl girdiğini incelemek ve müşteri ile birçok görüşme yapmak suretiyle elde edildi. Japonya'da bile, mevsime bağlı olarak sıcaklık değiştiği için hava sızdırmazlık ve ısı yalıtımı performansı artırıldı. Bu, ekolojik bir pasif tasarımdır.

Tasarımın karşılaştığı zorluklar arasında, yolun karşısında bir kamu tesisine bitişik olan planlanan site, belirsiz bir çok kişinin gelip gittiği bir yerdi. Bu nedenle, hem gizliliği hem de açıklık hissini sağlamak bir zorluk oldu. Bu tasarımda, yolun karşısındaki kısmı duvar olarak kullanma ve pencereleri yüksek bir konuma yerleştirme ile bu problem çözüldü. Ayrıca, açıklık hissini korumak için, Japon ahşap inşaat yönetmeliklerinin standartları içinde maksimum alanı gerçekleştirecek bir yapı tasarlamak gerekti.

2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nü kazanan bu ev, aile üyelerinin birbirlerinin varlığını her yerde hissetmelerini sağlıyor. İyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilen bu ödül, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ediyor. Bu, daha iyi bir dünya için olumlu duygular ve tatmin sağlıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yusuke Tanaka
Görsel Kredileri: Yusuke Tanaka
Proje Ekibi Üyeleri: Yusuke Tanaka
Proje Adı: U Shaped
Proje Müşterisi: Yusuke Tanaka


U Shaped  IMG #2
U Shaped  IMG #3
U Shaped  IMG #4
U Shaped  IMG #5
U Shaped  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun