Erian Yen'in Wabi-Sabi İlhamlı "Ham" Tasarımı

Doğanın ve Yalınlığın Buluştuğu Bir Mekan Tasarımı

Mineral boya ve ahşap kullanarak wabi-sabi'nin sessiz güzelliğini mekana taşıyan Erian Yen, bu tasarımında doğanın ve yalınlığın buluştuğu bir atmosfer yaratıyor.

Yen'in tasarım ekibi, mekanın ham dokusunu ortaya çıkarmak için karmaşık tasarım öğelerini ortadan kaldırdı. Mekanın geniş alanlarında kullanılan malzemelerin dokusunu ön plana çıkaran ekip, aynı zamanda hassas detaylar ekledi. Örneğin, zeminde 1/2 döşeme, döşeme ve rastgele döşeme ile ahşap tahıl kullanıldı ve doğal çizgiler genişletilmiş bir görsel etki yarattı.

Yen, bu tasarımın 'wabi-sabi' ve 'ham' imajlarını tam anlamıyla ifade ettiğini belirtiyor. 'Wabi-sabi', açık bar rafının ve gizli dolapların iç yüzeyine işlenmiş ve böylece mekanın hacmini zayıflatmış. Bu sayede, nesneler arasındaki boşluk, yalnızlık hissi yaratıyor ve minimalizm, düşük profil ve sade kavramlarını ortaya çıkarıyor. Dönüş noktasında mineral boyayla tasarlanan kavisli tasarım, doğal bir görsel sunuyor ve mineral cilanın düzensiz dokusu, Japon yaşamının kusursuz estetiğini metafor olarak kullanıyor.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, mineral boya, orijinal renkli ahşap zemin, ızgara, ayna, demir parçalar, beyaz petekli perdeler gibi malzemeler kullanıldı. Yen, mekanın minimalist tasarımı nedeniyle, malzemelerin dokularını ön plana çıkardıklarını ve aynı zamanda hassas detaylar eklediklerini belirtiyor.

Proje, garaj, balkon ve 46 metrekarelik yaşam ve yemek alanını içeren halka açık bir alan olan birinci katı, tuvalet, teras, banyo ve 28 metrekarelik yatak odasını içeren özel bir alan olan ikinci katı, ikinci yatak odasını ve depolama alanını içeren üçüncü katı ve tuvalet, balkon, teras, merdiven ve 21 metrekarelik bir çalışma odasını içeren dördüncü katı olmak üzere dört katlı yeni tamamlanmış bir evdir.

Yen, bu tasarımın, Taiwan'daki tek ailelik evlerde yaygın olan sınırlı düzen sorununu aşmanın bir zorluk olduğunu belirtiyor. Mekanın dikdörtgen şekli, rota ve alanın planlamasını sınırlıyor, bu yüzden tasarım ekibi, doğal ışığın odada eşit şekilde düşmesini sağlamak için ışığa bakan alandaki ışığı maksimize etmeye odaklandı. Sonuç olarak, tasarım ekibi, mekanın dezavantajlarını hafifletmek için mesafe planlamasını kullandı ve yapı malzemelerinin dokusunu, standart bir desende tasarımı sunmak için kullandı.

Erian Yen'in bu tasarımı, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, tatmin edici ve olumlu duygular sağlar ve daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Erian Yen, Jimmy Chen
Görsel Kredileri: Triple men design studio
Proje Ekibi Üyeleri: Erian Yen, Jimmy Chen
Proje Adı: Raw
Proje Müşterisi: Erian Yen, Jimmy Chen


Raw IMG #2
Raw IMG #3
Raw IMG #4
Raw IMG #5
Raw IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun