Çocuk Kliniği Tasarımında Yenilikçi Yaklaşım: The Giving Tree

Yusuke Tanaka'dan Orman Hisli Sağlık Mekanı

Yusuke Tanaka'nın tasarladığı The Giving Tree, hasta olan insanların kendilerini daha iyi hissetmeleri için orman benzeri bir alan olarak tasarlandı. Özellikle bekleme odası, farklı yaşlardaki çocukların ve yetişkinlerin birlikte rahat hissetmeleri için oluşturuldu. Bekleme odasının içi, ahşap objeler ve bahçedeki ağaçları gösteren büyük bir pencere ile sıcak bir karşılama sunuyor.

Yusuke Tanaka'nın tasarımı, enfekte hastalar ve normal hastalar için ayrı girişlere sahip olup, hastaların yollarının kesişmemesini ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesini sağlıyor. Ayrıca, her hasta tipi için ayrı tuvaletler sağlanarak tesisin enfeksiyon yayılımına karşı tamamen korunması hedeflenmiştir. Bekleme odasından erişilebilen bir ahşap güverte ise sıkılan çocuklar için bir oyun alanı görevi görüyor.

Tasarım, Sto boyalı duvar, açık işçilikli tuğla duvar, lazer kesimli panel ve ahşap yapı gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirildi. Klinik, 993.98 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olup, toplamda 234.98 metrekarelik bir zemin alanına sahiptir.

Tasarım, Japonya'nın Yonago şehrindeki bir çocuk kliniği için yapılmış olup, büyük bir ağaç sembolü ile ormanı andıran bir mekan yaratılmıştır. Bekleme odası, sadece çocuk hastalar için değil, ebeveynler ve diğer ziyaretçiler için de zaman geçirmek için rahatlatıcı bir alan gibi görünmektedir. Bekleme odasının içi, bahçedeki ağaçların manzarasını sunan büyük bir pencere ile özellikle sıcak ve ferahlatıcı bir atmosfere sahip.

Ekim 2023'te Japonya'nın Tottori kentindeki Yonago'da inşası tamamlanan bu çalışma, çocuklar için olanaklarla donatılmıştır. Duvar kağıdı desenleri, odaları birbirine bağlayan ve ağaçlar ile dağların imgelerini çağrıştıran duvarlarla, ormanı andıran bir yapıya sahiptir. Muayene odaları, ağaçlar arasından süzülen güneş ışığına benzer bir huzurlu ortam yaratmak için doğal ışığın içeri süzülmesine izin veren yuvarlak tavanlara sahiptir.

Tasarım sürecinde, rahat bir bekleme odası yaratmak için pencerelerin boyutu ve saçakların uzunluğu analiz edildi. Işık girişini belirlemek için bir model kullanıldı. Ekip ayrıca, duvar ve zemin için yumuşak malzemeler kullanarak ve mobilyalardan keskin köşeleri kaldırarak alanın güvenliğini de göz önünde bulundurdu. Tasarım, çocukları düşünerek yaratıldı ve iç koordinasyon dikkatlice değerlendirildi. Son detaylara karar verirken seçim yapmak üzere birçok renk örneği hazırlandı.

Yusuke Tanaka'nın bu eseri, prestijli A' Design Award'da Bronz Ödül kazandı. Bronz A' Design Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlara verilmektedir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yusuke Tanaka
Görsel Kredileri: Photographer Senichiro Nogami
Proje Ekibi Üyeleri: Yusuke Tanaka
Proje Adı: The Giving Tree
Proje Müşterisi: RIS1NGアーキテクツになる


The Giving Tree IMG #2
The Giving Tree IMG #3
The Giving Tree IMG #4
The Giving Tree IMG #5
The Giving Tree IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun