Rocha Cook: Kaifeng Zhang'ın Doğa İle İç İçe, Romantik ve Tutkulu Tasarımı

Çin'in En Güzel Gün Batımı Restoranı: Beyaz Duvarlar, Sonsuz Havuz ve Şehir Manzarası

Çinli tasarımcı Kaifeng Zhang'ın doğadan ilham alarak tasarladığı Rocha Cook, Chengdu şehrinin kalbinde yer alıyor. Bu restoran, doğal, romantik ve tutkulu bir tasarım anlayışı ile dikkat çekiyor.

Kaifeng Zhang, 2019 yazında ilk kez bu dağ çukuruna geldiğinde, orman tarafından sarılmış eski bir ev buldu. Çatıya tırmanıp tüm şehri gördüğünde, ayağının altında ne tür bir ev inşa edeceğini hayal etmeye başladı. Zhang'ın hayali, doğal, romantik, saf, sessiz ve tutkulu bir evdi.

Zhang'ın tasarımı, beyaz duvarların topraktan çıktığı ve serbestçe bir bariyer oluşturduğu bir konsept üzerine kurulu. Dağınık ilişkiler, ışığın ve gölgenin farklı boşluklara girmesine olanak sağlar. Bu sayede, uzaktan bakıldığında, sevdiği şehri görebilir. Dönüp baktığında ise, geometrik olarak düzenlenmiş duvarların toprakta filizlendiğini, sanki büyüyen binalar gibi görür.

Restoranın özgün özellikleri arasında, betonarme yapıdan dökülen basit tasarım malzemeleri ve dış duvarlarda kullanılan beyaz sanat boyası bulunuyor. 6000 metrekarelik bir alana yayılan bu yapı, 266 metrekarelik bir inşaat alanına ve 6.9 metrelik bir yüksekliğe sahip.

Restoranın tasarım süreci, arazi keşfi, tasarım, yıkım, yapısal döküm, cephe dekorasyonu, iç dekorasyon, yumuşak dekorasyon bahçesi ve tamamlama aşamalarını içeriyor. Bu süreç boyunca Zhang, doğalizm ve doğu estetiği temelinde modern estetik ve algıya uygun bir ifade biçimi deşifre etme konusunda yetenekli olduğunu gösterdi.

Yaklaşık üç yıl süren tasarım ve inşaat süreci boyunca Rocha Cook, temelini yıkacak kadar şiddetli bir yağmur fırtınası, Chengdu'da yüzyılda bir görülen ağır kar yağışı ve dağın kapatılması, salgın hastalığın patlak vermesi gibi zorluklarla karşılaştı. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, Zhang ve ekibi, başarılı bir şekilde bu benzersiz tasarımı hayata geçirdi.

Rocha Cook, 2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Kaifeng Zhang
Görsel Kredileri: ProjectPhotography: ArchImageDengJuntao Project Video: Zhu Jinfei、Li Yalong Shooting design: April 25, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Kaifeng Zhang
Proje Adı: Rocha Cook
Proje Müşterisi: Kaifeng Zhang


Rocha Cook IMG #2
Rocha Cook IMG #3
Rocha Cook IMG #4
Rocha Cook IMG #5
Rocha Cook IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun