Doğanın Ritmiyle Akışkan Bir Tasarım: Flow

Mattice Boets Tarafından Tasarlanan, Su ve Taşın Dansını Yansıtan Koltuk

Doğanın en eski ve tanınabilir unsurlarından ilham alan Mattice Boets, su ve taşın etkileşiminden doğan bir tasarım yarattı. Flow, adını aldığı suyun akışını ve taşın statik duruşunu birleştirerek, her açıdan benzersiz bir koltuk tasarımı sunuyor.

Flow, suyun akışından ilham alınarak tasarlanmış bir koltuk. Su ve taşın birbirleriyle etkileşiminden doğan bu tasarım, hareket halindeyken bir bütün oluşturan ve yoluna çıkan her şeyi şekillendiren iki farklı elementi yakalar. Koltukta oturan kişi bir taş gibi düşünülebilirken, su kişinin bedeninin etrafında akar. Bu, insan vücuduna mükemmel bir şekilde uyum sağlayan ve her açıdan tamamen benzersiz bir tasarım yaratır.

Flow, birbirine kaydırılıp eklenen parçalardan oluşan ve preslenip kaynaklanan bir çelik iç çerçeveye sahip. Bu, güçlü ve dayanıklı bir yapı oluşturur. Koltuğun her yerinde, gerektiği yerlerde destek sağlayan değişken yoğunluklarda köpük kullanılmıştır.

Koltuğun oturma yüksekliği en yüksek noktasında 46 cm, genişliği 57 cm, derinliği 62 cm ve yüksekliği 70 cm'dir. Koltuğun kolçakları ve hafifçe eğimli oturma alanı, rahat ve gevşemiş bir pozisyon sağlar. Otururken iç köpük hafifçe adapte olurken, sırt yeterli desteği sağlar. Bu şekilde, koltuk bir şekilde sizin bir parçanız haline gelir. Tasarımın nasıl ortaya çıktığını hatırlatan suyun derin mavi rengi, tasarımın bir parçasıdır.

Proje, 2019 yılının Ekim ayında Belçika'nın Kortrijk kentinde başladı ve 2020'nin Ocak ayında tamamlandı. Tasarım fikri, yerel bir nehrin yakınında yapılan bir yürüyüş sırasında doğdu. Su akışı, bitkilerin ve çevrelerinin etkileşimi, organizmaların nasıl büyüdüğü gibi şeylere bakmayı ve onların ne olabileceğini merak etmeyi ilginç buluyorum. Tasarım dünyasında genellikle göz ardı edilse de, hemen herhangi bir pratik fayda sağlamasa da, fiziksel madde ile bir hikaye anlatmamıza izin verir.

Flow, 2020 yılında Mattice Boets tarafından telif hakkı ile korunmaktadır. Ayrıca, 2022'de A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan, yaşam kalitesini artıran ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mattice Boets
Görsel Kredileri: Mattice Boets
Proje Ekibi Üyeleri: Mattice Boets
Proje Adı: Flow
Proje Müşterisi: Mattice Boets


Flow IMG #2
Flow IMG #3
Flow IMG #4
Flow IMG #5
Flow IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun