1960'lardan Günümüze: Jobcenter Berlin'in Dönüşümü

Elisabeth Ruthnick, Post-Modern Mimariyi Yeniden Hayata Geçiriyor

Elisabeth Ruthnick, 1960'ların Bornemann tasarımını temel alarak, Jobcenter Berlin'in enerjik yükseltmesini, bina teknolojisinin modernizasyonunu ve yangın korumasını, yeni kullanıcıların alan gereksinimlerine uyacak şekilde uyarladı. Bu, post-modern mimarinin korunmasına dair çarpıcı bir örnek oluşturdu.

Jobcenter Berlin, 1960'ların belediye binasının genişletilmesi ve enerjik olarak güncellenmesi ile birlikte, teknolojik standartlara uygun hale getirildi. Bu dönüşüm ve iç yenileme, post-modern dönemden bir binanın korunmasına dair çarpıcı bir örnek oluşturdu. Tasarımın dikkat çeken özelliği, Fritz Bornemann'ın taslak karakterinin korunmasına özel önem verilmesiydi.

Yenilenen yıkanmış beton plakalar, mevcut hafif parapetler ve pencere bandının koyu opak dış duvar yüzeyleri, anıt koruma otoritesiyle yapılan görüşmeler sonucunda pürüzsüz temizlenmiş yüzeyler olarak tasarlandı. Mevcut yapının taşıma kapasitesi ve ekonomi nedeniyle, bu müdahale, korunan cepheye yapılmalıydı.

Bina içinde, tüm açık duvarlar koridorlarda kaldı. İnşaat çalışmaları sırasında onarıldılar ve temizlendiler. Yeni bir renk konsepti, kamusal alanların ve koridorların tasarımının temelini oluşturdu.

Jobcenter Berlin'in dönüşümü, 2013-2018 yılları arasında gerçekleştirildi. Bugün, bu bina kompleksi, modern post-savaş mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul ediliyor ve tescilli bir yapıdır. 1955'teki jüri kararı şöyleydi: "Eski belediye binasının güneyindeki büyük yeşil alandaki kentsel gelişim mükemmel."

Elisabeth Ruthnick ve ekibi, bu projeyi gerçekleştirirken, Fritz Bornemann'ın taslak karakterinin korunmasına özel önem verdiler. Bu, hem yaratıcı hem de teknik bir meydan okuma oldu. Ancak sonuç, post-modern dönemden bir binanın korunmasına dair çarpıcı bir örnek oldu.

Jobcenter Berlin projesi, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel en iyi uygulamaları ve yetkin teknik özellikleri entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Elisabeth Rüthnick
Görsel Kredileri: Andreas Meichsner, Berlin Kevin Fuchs, Berlin
Proje Ekibi Üyeleri: Frank Anacker, Sylvia Wallau, Sabine Hadrossek
Proje Adı: Jobcenter Berlin
Proje Müşterisi: Elisabeth Rüthnick


Jobcenter Berlin IMG #2
Jobcenter Berlin IMG #3
Jobcenter Berlin IMG #4
Jobcenter Berlin IMG #5
Jobcenter Berlin IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun