Plato ve Aristoteles: Felsefeyi Mobilyaya Dönüştüren Tasarım

Daniele Mezzetti'nin Farklı İkizler: Yatak Odası İçin Felsefi Yan Sehpalar

Plato ve Aristoteles'in felsefi düşüncelerinden ilham alarak tasarlanan bu yatak odası yan sehpaları, farklılıklarının birlikteliği ile dikkat çekiyor.

Plato ve Aristoteles, Daniele Mezzetti tarafından tasarlanan bir çift yan sehpa projesidir. Her ne kadar birbirine benzer ve birleşik olsalar da, birbirlerinden oldukça farklıdırlar. İsimlerini, Plato ve Aristoteles'in birlikte temsil edildiği ünlü fresk "Atina Okulu"ndan alırlar. Plato, parmağını yukarı kaldırarak iyiliğe ulaşmanın yolunu gösterirken, Aristoteles sağ kolunu yarı havada tutarak aynı hedefe ulaşmanın zıt sürecini gösterir.

Plato, sol yan sehpa, yukarı doğru bir gelişime sahiptir: Dikdörtgen bir halka onu sarar, destekler ve inceltir. Alt kısmında iki çekmece, üst kısmında ise kitap, obje veya diğer eşyaları yerleştirmek için üç küçük raf bulunur. Tepsiler, çekmecenin alt tarafında yer alan kare şeklinde bir oluk sayesinde genişler, böylece görünmez olur ve tasarım düz ve temiz kalır.

Aristoteles ise aşağı doğru bir gelişime sahiptir. Bu, onun tek bir rafı barındırmasına ve bu rafın sağa doğru genişlemesine olanak sağlar. Burada okuduğunuz kitabı, telefonunuzu veya diğer eşyalarınızı yerleştirebilirsiniz.

Yan sehpaların destek yapısı metaldir ve farklı yüzeylerde yapılabilir: pirinç, corten, krom veya altın. Üstler ve çekmeceler ahşaptan yapılmıştır ve farklı yüzeyler veya renklendirme türleriyle özelleştirilebilir. Pratik nedenlerle, yan sehpalar aynı zamanda görüntülerde görünenin ayna versiyonunda da mevcut olabilir, yani Plato sağda ve Aristoteles solda.

Plato ve Aristoteles, birbirine zıt felsefi kavramları iki basit mobilya parçasına uygulama çözümünü araştıran bir projedir. Felsefe ve tasarımı bir araya getiren anahtar, iki yan sehpayı çevreleyen metal halkadır. Bu element üzerindeki çalışma, çeşitli formları ve malzemeleri inceleyerek gerçekleştirildi.

Plato ve Aristoteles projesi, 2022'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'ne layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunurlar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Daniele Mezzetti
Görsel Kredileri: All inserted images are virtual images created by Daniele Mezzetti and owned by him
Proje Ekibi Üyeleri: Daniele Mezzetti
Proje Adı: Plato Aristotle
Proje Müşterisi: Daniele Mezzetti


Plato Aristotle  IMG #2
Plato Aristotle  IMG #3
Plato Aristotle  IMG #4
Plato Aristotle  IMG #5
Plato Aristotle  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun