Helen Sauter'ın Küçük Alanlar İçin Esnek Çözümü: Heli X Modüler Mobilya Sistemi

Alman tasarımcı Helen Sauter, küçük yaşam alanlarına yönelik çözüm sunan, çok fonksiyonlu ve yenilikçi bir mobilya sistemi tasarladı.

Şehirlerde yaşamak isteyen insan sayısı arttıkça, kiralık dairelerin fiyatları yükseliyor ve konut seçenekleri azalıyor. Bu durum, küçük dairelerde veya minik evlerde yaşamayı yaygın hale getiriyor. Helen Sauter'ın Heli X adlı tasarımı, bu küçük alanlarda esneklik, düzen ve ev atmosferi sağlama sorusundan yola çıkıyor.

Heli X, küçük bir dairede yaşamanın getirdiği zorlukları deneyimleyen Sauter'ın kişisel tecrübelerinden ilham alıyor. Farklı yaşam durumlarına uyum sağlamak için sürekli olarak mobilya düzenlemesi yapmak zorunda kalması, onu bu çok fonksiyonlu mobilya sistemini geliştirmeye yönlendirdi.

Heli X, küçük bir alanda geniş bir esneklik sağlamak üzere tasarlandı. Elemanları, bir raf oluşturmak için üst üste konulabiliyor veya yere oturarak etrafında toplanılabilecek bir düşük masa olarak kullanılabiliyor. Her bir küp, basit bir oturma düzenlemesi olarak kullanılabiliyor ve Heli X sistemi saklanması gerektiğinde minimum alan gereksinimiyle yığılabiliyor.

Sauter'ın tasarımı, paslanmaz çelikten yapılan bir çerçeve ve anodize alüminyumdan yapılan renkli plakaları içeriyor. Paslanmaz çelik, testereyle kesildi, freze edildi ve daha sonra kaynaklandı. Alüminyum parçaları için kenarlar bir katlama makinesinde büküldü ve daha sonra anodize edildi. Tüm obje, Sauter tarafından inşa edildi.

Modüler sistem, kullanımı ve yeniden yapılandırılması kolaydır. Her bir eleman, üç modülden oluşur: Çerçeve ve iki renkli levha, çerçevenin üst ve alt tarafına mükemmel bir şekilde oturur. Elemanlar üst üste konulduğunda, konumları sabitlenir ve küplerin düşmesi önlenir. Levhalar aynı zamanda kitaplar veya dekoratif eşyaların saklanabileceği bir depolama alanı olarak da işlev görür.

Heli X projesi, 2021 Kasım'ında Almanya'nın Hanau kentinde başladı ve 2022 Ocak'ında tamamlandı. Bu tasarım, 'Staatliche Zeichenakademie Hanau'da tamamlanan bir çalışmaydı ve bu yıl Nisan ve Haziran ayları arasında Hanau'daki 'Deutsche Goldschmiede Haus'ta düzenlenecek 'Arbeit' im Prozess' adlı serginin bir parçası olacak.

Heli X, 2022'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, teknik özelliklerinin gücü ve sanatsal becerisi ile öne çıkan, mükemmel seviyede bir başarı gösteren ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Helen Louisa Sauter
Görsel Kredileri: Image #No 1: Hendrik Nix (potographer) Helen Sauter (editing) Image #No 2: Hendrik Nix (potographer) Helen Sauter (editing) Image #No 3: Hendrik Nix (potographer) Helen Sauter (editing) Image #No 4: Hendrik Nix (potographer) Helen Sauter (editing) Image #No 5: Hendrik Nix (potographer) Helen Sauter (editing)
Proje Ekibi Üyeleri: Helen Louisa Sauter
Proje Adı: Heli X
Proje Müşterisi: Helen Louisa Sauter


Heli X IMG #2
Heli X IMG #3
Heli X IMG #4
Heli X IMG #5
Heli X IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun