Qi An'ın Modern Yaşam Tarzına Uygun Olarak Yeniden Tasarladığı Geleneksel Çin Sobanı: Sofan

Çağdaş Yaşamda Taşınabilir Mobilya İhtiyacını Karşılayan Yenilikçi Bir Tasarım

Qi An, geleneksel Çin sobanını modern yaşam tarzına uygun hale getirdiği Sofan isimli tasarımıyla dikkat çekiyor. Taşınabilir ve katlanabilir özellikleriyle öne çıkan Sofan, yaşam alanlarının dinamik yapısına uyum sağlıyor.

Qi An'ın tasarımı, günümüzde hala sıklıkla kullanılan oturma kültürü mobilyalarından olan sobanın, çağdaş yaşamda nasıl bir rol üstlenebileceği üzerine düşünülerek ortaya çıktı. Mobilyalar, insan yaşam tarzının bir yansımasıdır ve bir dönemin kültürünü ve sosyal yapısını anlamamızı sağlar. Geleneksel sobanın, taşıma ve yemek masası işlevi olan bir gereklilikten, çağdaş yaşamda yardımcı bir mobilya haline dönüşmesi, modern soban tasarımının kullanıcıların kültürünü ve davranışlarını göz önünde bulundurarak yeniden düşünülmesini gerektiriyor.

Sofan, geleneksel Çin fanının yapısını genişleterek yeni bir tepsi oluşturuyor. Soban, depolama için rulo haline getirilebilir, bu da küçük tabağın hareketliliğini büyük ölçüde artırır. Masa üstü kısmı, farklı malzemeler kullanılarak farklı stillerde oluşturulabilir. Farklı ağaç türlerinden yapılan masa ayakları ile geleneksel ve modernin bir arada bulunduğu çeşitli kombinasyonlar oluşturulabilir ve sınırsız gelişme olasılıkları sunar.

Masa gövdesi malzemesi toon ağacından yapılmıştır ve masa üstü parçaları CNC kesme teknolojisi ile ayrılmıştır. Farklı parçalar, içerisinde çelik borularla bağlanmıştır. Masa, katlanarak depolanabilir ve malzeme çeşitliliğine bağlı olarak hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kullanılabilir.

Proje, 2022 yılında Mart ayında başladı ve Eylül ayında Seul'de tamamlandı. Tasarım sürecinde, Pekin'deki Çinli sakinlerin yaşamını gözlemleyerek Çin halkının yaşam çevresini Noldus yazılımı temelinde analiz ettik. Çin halkının alışkanlıklarını ve günlük ihtiyaçlarını anladıktan sonra, mekan, zaman ve kullanıcı davranışlarını inceledik. Taşınabilir ve hareketli mobilyaların insanların yeni ihtiyaçları olduğunu bulduk, bu nedenle bu mobilyanın tasarımını önerdik.

Qi An, kullanıcı ihtiyaçlarının analizi yoluyla, kullanıcı davranışının yüksek tekrarından kaynaklanan hareket çizgilerinin tekrarı, kullanıcı depolama sorunları ve diğer mobilya kullanım özelliklerini ele aldı. Mobilya Tasarımı Kullanma Deseni aracılığıyla göçebe mobilya işlevini gerçekleştirmeyi önerdi. Aynı zamanda, tasarım teorisi ile birleştirerek, masanın yapısını, işlevini ve kullanım formunu tasarladı. Birkaç türetme sonucunda, "sofan"ın boyutu ve yapısı nihayet belirlendi.

Qi An, kullanıcı kültürü ve davranışını birleştirerek, geleneksel sobanın işlevsel ve estetik unsurlarını modern yaşam kültürüne uygun hale getirerek yeniden tasarladı. Yeni malzemeler ve teknolojiler kullanarak ürünleri geliştirdi ve üretti. Farklı dönemlerdeki insanların davranış özelliklerine uygun olarak, uzun süre dayanan mobilyalar zamansızdır ve aynı zamanda mobilya tasarımı ve kullanımının sürdürülebilir gelişimini gerçekleştirebilir.

Sofan, 2023 yılında A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Qi An
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer (An Qi / designer) Image #2 : Photographer (An Qi / designer) Image #3 : Photographer (An Qi / designer) Image #4 : Photographer (An Qi / designer) Image #5 : Photographer (An Qi / designer) Video Credits: Editor(Zhang Jianrui/ Editor)
Proje Ekibi Üyeleri: Qi An
Proje Adı: Sofan
Proje Müşterisi: Qi An


Sofan IMG #2
Sofan IMG #3
Sofan IMG #4
Sofan IMG #5
Sofan IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun