Kylie: Güneşin Seyrine Göre Dönen Sıradışı Bir Konut Tasarımı

Gronych Plus Dollega Architekten Tarafından Tasarlanan Kylie, Güneşin Seyrine Göre Dönen Yenilikçi Bir Konut Tasarımı

Almanya'nın Heuchelheim kentinde yer alan ve 2021'de tamamlanan bu sıradışı konut tasarımı, mevsimlere ve günün saatlerine göre dönen bir yapıya sahip. Bu sayede kışın güneş enerjisi ile ısınma ihtiyacını en aza indirirken, yazın ise aşırı ısınmayı önlemek için gölgeye dönüyor.

Gronych Plus Dollega Architekten tarafından tasarlanan bu yapı, bir ayçiçeği gibi güneşin seyrine göre dönen bir konut. Yapının dışı ve içi arasındaki ilişki, binanın dönüşü ile sürekli olarak yeniden sahneleniyor. Bu sayede, mevsimler ve günün saatleri, yoğun mekansal atmosferler yaratıp yüksek bir kimlik duygusu oluşturarak duygusal olarak algılanabiliyor.

Kylie, kırsal alanın yakınında, bir şehrin dış mahallelerinde yer alıyor. Yapı, sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak inşa edildi. Ekonomik verimlilik ve ekolojik yönleri nedeniyle, yapı modern bir ahşap çerçeve konstrüksiyonu olarak gerçekleştirildi. Yerli bir sert ağaç olan meşe, dış mekan, teras döşemesi ve iç mekan mobilyaları, duvar kaplamaları ve parke zeminler için kullanıldı.

Isıtma, bir yeraltı suyu ısı pompası tarafından sağlanıyor. Termal konfor, zemin ve tavanlarda kapiler tüp matları kullanılarak elde ediliyor. Çatıda bulunan bir fotovoltaik sistem elektrik üretiyor. Genel dengede, ev tükettiğinden daha fazla enerji üretiyor.

Yapının heykelsi şekli, kullanıcıların gereksinimlerinden ve yapısal ve enerjik çerçeve koşullarından gelişiyor. Yaşam alanı, yüksek, açık hava alanı ve dinamik bir şekilde tasarlanmış çelik bir merdiven ile binanın kalbini oluşturuyor. Fonksiyonel alanlar, bu hava alanının etrafında serbestçe şekillendirilmiş mimari öğeler olarak düzenlenmiştir.

Özel yaşam alanı, silindirik temel yapının içine, bir bumerang şeklinde bağımsız bir yapı olarak entegre edilmiştir. Hava alanı boyunca bir yürüyüş yolu, çalışma alanını ve geniş rahatlama alanını birbirine bağlar.

Yapının plastik özellikleri, iç ve dış mekanlarda çeşitli mekansal durumlar yaratır. Heyecan verici geometriler ve yapısal bileşenlerin bireysel mekansal hizalamaları, dış ve iç mekanın birleşmesine izin verir. Mimarlık, bir yaşam organizması haline dönüşür.

2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanan bu tasarım, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip ve yaşam kalitesine katkıda bulunan özgün tasarımlar için verilen prestijli bir ödüldür.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: gronych + dollega architekten
Görsel Kredileri: gronych + dollega architekten Peter Gronych + Yvonne Dollega
Proje Ekibi Üyeleri: Peter Gronych + Yvonne Dollega
Proje Adı: Kylie
Proje Müşterisi: gronych + dollega architekten


Kylie IMG #2
Kylie IMG #3
Kylie IMG #4
Kylie IMG #5
Kylie IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun