Sadelikten İlham Alan Od Ana Işık Kaynağı: Cenk Ahmet Kaya'nın Tasarımı

Od Ana, sade bileşenler ve tekniklerle her iç mekana uyum sağlayabilen bir ışık kaynağı olarak tasarlandı.

Od Ana'nın temel konsepti sadelik üzerine kurulu. Sadece işlev, form veya estetik değil, tasarım ve üretim koşullarını göz önünde bulunduran Od Ana, bilinçli tercih ve feragat arasındaki entegratif bir perspektifin sonucudur.

Od Ana, konumlandırıldığı herhangi bir iç mekanla uyum sağlayabilen bir ışık kaynağı olarak tasarlandı. Antropomorfik yapısı sayesinde, ışık armatürü son kullanıcının ihtiyaçlarına göre manipüle edilebilir; bir masa lambası, masa lambası veya ayaklı lamba olarak kullanılabilir. Od Ana, yetenekli zanaatkarlar tarafından özenle el işçiliği ile üretilmiştir ve sınırlı sayıda üretilmektedir.

Od Ana, yetenekli zanaatkarlar tarafından özenle el işçiliği ile üretilmiştir ve sınırlı sayıda üretilmektedir. Üretim için Mükemmel Ladin Ağacı kaynaklandı. Işık kutusu, bir ahşap döner kalıp tekniği kullanılarak oluşturuldu ve taban silindirik bacaklar bir ahşap torna tezgahı kullanılarak şekillendirildi. Su bazlı bir vernik, rafine ladin ağacına uygulandı ve lezzetli bir parlaklık elde edildi. Zanaatkarlar, Od Ana'nın metal kafesini ve bacaklarını şekillendiren paslanmaz çeliği ustaca şekillendirdi, elektrostatik boya nihai bir bitiş vermek için hassas bir şekilde uygulandı.

Od Ana'nın ambalajı, günlük hayatta sürekli olarak kullanabileceğiniz işlevsel nesnelere dönüşmek üzere tasarlandı. Od Ana dış ahşap taşıma kutusu, bir depolama öğesi olarak çok işlevlidir. Taşıma kutusunun içindeki süngeri kullanarak oturma alanınız için rahat bir yastık oluşturabilirsiniz. Od Ana, taşıma kutusunun içinde size özel olarak tasarlanmış bir yastık kılıfı sunar.

Od Ana, bilinçli tercih ve feragat arasındaki entegratif bir perspektifin sonucudur. Cenk A. Kaya için tasarım süreçleri, araştırma, düşünme, gerçek hayatta etki testi ve ince ayarlama için zaman sağlar. Daha önce kullanılan ve test edilen basit teknikler kullanılarak; Od Ana, yeni bir form, işlev ve estetik uyum arayışında son halini almıştır.

Od Ana'nın ana malzemeleri paslanmaz çelik ve ısıyla işlenmiş kayın ağacıdır. Elektrikli bileşenler dışındaki tüm parçalar, işlerini özenle yapan yetenekli zanaatkarlar tarafından işlenir. Çok hızlı ve bol miktarda üretimin yapıldığı bir toplumda, özenli ve dikkatli bir şekilde düşünülen sınırlı sayıda üretilen tasarımlar, ekonomik nedenlerle zaten kendi başına bir meydan okumadır. Tasarımı oluşturan metal malzemelerin genişlemesini kontrol etmek teknik olarak, üretildikleri atölyelerin nem oranlarını sabitleyerek sağlanır.

Od Ana'nın temel konsepti sadelik üzerine kurulu. Sadece işlev, form veya estetik değil. Tasarım ve üretim koşullarını göz önünde bulundurarak, bilinçli bir seçim ve feragat arasındaki entegratif bir perspektifin sonucudur. Basit bileşenlerin ve tekniklerin estetik değerini yeniden yorumlayarak, işlev ve formunun duygusal etkisini göz ardı etmeden bir ışık kaynağı gerçekleştirilmiştir. Artiküle yapısı ve hareketli ayakları sayesinde, son kullanıcının ihtiyaçlarına ve ruh haline göre hareket ettirilebilir ve bir masa lambası, masa lambası veya ayaklı lamba olarak kullanılabilir.

Bu Tasarım, 2023'te A' Aydınlatma Ürünleri ve Armatürleri Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü: Sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanındaki en iyi uygulamaları içeren, yaratıcı ve mükemmel tasarımlara verilir. Güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergiler ve yaşam kalitesine katkıda bulunur, dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Cenk Ahmet Kaya
Görsel Kredileri: Cenk A. Kaya
Proje Ekibi Üyeleri: Cenk Ahmet Kaya
Proje Adı: Od Ana
Proje Müşterisi: Cenk Ahmet Kaya


Od Ana IMG #2
Od Ana IMG #3
Od Ana IMG #4
Od Ana IMG #5
Od Ana IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun