Suzhou Creek: Şangay'ın Eşsiz Su Kenarı ve Kampüs Peyzajı

Minghua Xue ve Lin Wang'ın Tasarımı, Şangay'ın Tarihini ve Kültürünü Yansıtan Bir Peyzaj

Şangay, suyun bereketiyle doğmuş ve büyümüştür. 2020 yılının sonunda Suzhou Nehri'ni birleştirme projesini gerçekleştirmiştir. Bu birleşme sonucunda, kıyı boyunca önemli düğüm noktalarını, Doğu Çin Siyasal Bilimler ve Hukuk Üniversitesi'nin bölümünü de içerecek şekilde, nasıl özgün ve yüksek kaliteli bir su kenarı halk alanı oluşturulacağı önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu arada, Doğu Çin Siyasal Bilimler ve Hukuk Üniversitesi'nin önemli bir insani tarih ve mimari sanat değeri bulunmaktadır.

Minghua Xue ve Lin Wang tarafından tasarlanan Suzhou Creek, Şangay'ın Changning Bölgesi'nin doğusunda ve Yuyuan Yolu Tarihi ve Kültürel Stil Alanı'nın kuzeyinde yer alan Doğu Çin Siyasal Bilimler ve Hukuk Üniversitesi'nin Changning kampüsüne ev sahipliği yapmaktadır. Suzhou Nehri boyunca endüstrileşmemiş nadir bir alan olan bu yer, 900 metrelik bir nehir kenarı hattına sahiptir. Kendine özgü özellikleri ve portal etkisi ile bu alanın dönüşümü ve iyileştirilmesi, Suzhou Nehri boyunca tüm bölgenin inşası için büyük önem taşımaktadır.

Tasarımın özgün özellikleri arasında, "yüzyıllık kampüs ve Su Nehri'nin İncisi" olan Doğu Çin Siyasal Bilimler ve Hukuk Üniversitesi'ni, Su Nehri boyunca en açık halk alanı, en zarif tarihi stil ve en güzel kampüs peyzajına dönüştürme konsepti bulunmaktadır. Peyzaj hedefi, "bahçede avlu, avluda bahçe" şeklinde benzersiz bir peyzaj formu yaratmaktır. Mekansal desen, tarihi binalar ve peyzaj çevresinin korunması ve korunması yoluyla, kampüsün genel stili Suzhou Nehri boyunca peyzajın bir parçası olarak alınmış ve manzara halka açılmıştır.

Tasarımın teknik özelliklerine gelince, tasarım alanı yaklaşık 93600㎡ olup, su kenarı peyzajının uzunluğu yaklaşık 900m'dir. Tasarım, mevcut kaynakları tamamen kazıyor. Başlangıçta bağımsız olan kampüsü nehir kenarı yaya yoluna bağlar ve kampüsün eşsiz Çin ve Batı mükemmel tarihi binalarına dayanır. Bu sayede "ulusal hazinelerin mimari stili vurgulanır, nehir kenarı peyzaj kalitesi optimize edilir; kampüsün insani unsurları çıkarılır ve nehir kenarı insani alanı aktive edilir; kampüs arayüzünün güvenliği sağlanır ve güvenlik yönetim sistemi kurulur" şeklinde üç tasarım konsepti ile orijinal olarak dar, tek peyzajlı ve halka açık hizmet tesislerinden yoksun olan nehir kenarı yaya yolları kapsamlı bir şekilde taranmış ve yeniden düzenlenmiştir.

Tasarım, bu projenin tasarımının 2021 yılında Mart ayından Mayıs ayına kadar başladığı ve inşaatın 5 ay sürdüğü, Eylül 2021'de sona erdiği bir süreçten geçmiştir. Tasarım ekibi, Doğu Çin Siyasal Bilimler ve Hukuk Üniversitesi'nin tarihsel evrimi, tarihi peyzaj özellikleri ve mekansal desen gelişimini derinlemesine topladı ve taradı. Aynı zamanda, tamamlanma yılı, tarihi stil, mimari işlev ve tarihi özellikler açısından hafızadaki tarihi binaları değerlendirdi ve tarihi mekansal desenin restorasyonu, kampüs halk peyzajının açılması ve antik ve ünlü ağaçların korunması ve korunması konusunda tasarım konseptini ortaya koydu.

Tasarımın en büyük zorluklarından biri, genel peyzajı etkileyen ve zayıf stile sahip modern binaların yıkılması ve nehir kenarı alanının genişletilmesiydi. Adımlar kaldırıldı, yükseklik farkı hafif bir eğimle ortadan kaldırıldı ve yaya alanı büyük ölçüde artırıldı. Sel kontrol duvarının yapısı değişmeden, nehir kenarı yaya yolunun yüksekliği artırıldı ve peyzaj vizyonu geliştirildi. Sel kontrol duvarı, zemin ve tarihi bina cephesi, Çin politikasının tarihini ve insani değerlerini gösteren işaretlerle donatıldı. Akıllı ve kontrol edilebilir bir güvenlik sistemi aracılığıyla, okulu vatandaşlara en üst düzeyde hizmet etme ilkesi üzerinde, kampüs eğitim işlevini, öğretim düzenini ve öğretmen ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak mümkün oldu.

Suzhou Creek, 2022'de A' Peyzaj Planlama ve Bahçe Tasarımı Ödülü'ne layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiye en iyi uygulamaları dahil eden, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcıca dikkat çeken tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Lao Xue
Görsel Kredileri: Copyright ©2021 AMJ. All rights reserved.
Proje Ekibi Üyeleri: Chief Designer: Minghua Xue, Chief planning consultant: Lin Wang, Design Team members: Xutan Wang, Coxiong Yang, Hewei Shen, Xueqian Ding, Dai Zhang, Tingguang Lan, Yi Qi, Na Zhou, Yifan Yao,Shengli Lu
Proje Adı: Suzhou Creek
Proje Müşterisi: Lao Xue


Suzhou Creek IMG #2
Suzhou Creek IMG #3
Suzhou Creek IMG #4
Suzhou Creek IMG #5
Suzhou Creek IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun