İki Kemer: İran Mimarisi İle Modern Tasarımın Buluşması

Hossein Hassani ve Amin Habibi'nin İran Bahçelerinden İlham Alarak Tasarladığı Villa

İki Kemer adlı villa, İran'ın Damavand bölgesinde huzurlu bir ortamda yer alıyor. Bu yapı, İran mimarisinin kökenlerini modern bir bakış açısıyla yansıtmayı hedefliyor. Tasarım sürecinde, bina planında tüm prensipler ve mekansal hiyerarşi dikkate alınarak, sakinlerine gizlilik ve konfor sağlanmış.

Hossein Hassani ve Amin Habibi'nin tasarladığı bu villa, İran bahçelerinden ilham alarak tasarlanmış. Ana eksen olarak bir su yolu konumlandırılmış ve iki kemer arasında bir form olarak beyaz bir düzlem kullanılarak kamusal ve özel alanlar ayrılmış. Bu alanlar arasında bir bağlantı kurmak için birinci katta bir köprü koridor olarak kullanılmış. Tüm pencereler ana avlu ve sokaklara doğru konumlandırılarak, İran mimarisinin dışa dönük ve içe dönük kavramını bu binada yansıtmaya çalışılmış.

İki Kemer villa, beton ve metalin tuğla kaplama ile birleştiği bir yapı. Sütunlar ve binanın zemini metal yapıdan oluşuyor. Yuvarlak kemerler genellikle kompakt tuğla ve sıva ve harçtan yapılırken, bu binada kemerleri şekillendirmek için beton kullanılmış ve bunu metal yapının üzerine yerleştirilmiş. Son aşamada, dış ve iç duvarları tamamlamak için tuğlalar kullanılmış.

Binanın alanı 200 metrekare. Bu proje, AAD Mimarlık Ofisi'nin son yıllarda gerçekleştirdiği projelerde olduğu gibi, alanın potansiyelini dikkate alarak yüksek kaliteli bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor. Bu proje, zengin ve geleneksel bir geçmişe sahip bir yazlık alanda yer alıyor ve bu nedenle bu mekansal kalite ve hacme ulaşılmış.

Yerleşim alanının küçük boyutları, minimal ve formal bir hacim tasarımına yönlendiren bir zorluk olmuştur. Ancak, bu zorluklar aşılarak, sakinlerine gizlilik ve konfor sağlayan bir yapı ortaya çıkarılmıştır.

İki Kemer villa, 2020 yılında İran'ın Damavand bölgesinde tasarlanmış ve 2022'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesini iyileştiren, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hossein Hassani
Görsel Kredileri: Hossein Hassani - Amin Habbibi - AAD Architecture Office
Proje Ekibi Üyeleri: Hossein Hassani Amin Habibi Fatemeh Azimi.
Proje Adı: Two Arches
Proje Müşterisi: Hossein Hassani


Two Arches IMG #2
Two Arches IMG #3
Two Arches IMG #4
Two Arches IMG #5
Two Arches IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun