Yiming Zhu'nun Tasarladığı Aranya Kafeterya 6: Brutalist Mimari ve Sıcak Atmosferin Buluşması

Yeraltı Mekanında Doğal Işıkla Canlanan Beton Duvarlar

Yiming Zhu tarafından tasarlanan Aranya Kafeterya 6, yer altında bir restoran olmasına rağmen doğal ışığı ve yeşil alanları kullanarak sıcak ve canlı bir atmosfer yaratmayı başarıyor. Brutalist mimariye sahip beton duvarlar ve ahşap malzemelerle doğal bir görünüm kazanan mekan, evcil hayvanlarıyla gelen müşterilere özel alanlar sunuyor.

Aranya Kafeterya 6, bir evcil hayvan otelinin yer altında bulunan alanında konumlanmış. Bu nedenle, evcil hayvanlarıyla birlikte gelen müşterilere hizmet veren bir restoran olma fikri, projenin ana ilham kaynağı olmuş. Orijinal yer altı mekanında birçok beton duvar bulunuyor ve otelin elektrik ekipmanları tavanı tamamen kaplamış. Bu unsurlar, mekana sert ve ham bir görünüm kazandırıyor ve insanları soğuk sanayileşmeye yönlendiriyor. YSPACE, bu orijinal unsurları sergilemek ve bu brutalizm ve sanayileşme hissini iç mekanın ana konsepti olarak ele almak istemiş.

Aranya Kafeterya 6, yer altı mekanının özel ışık koşullarına ve mevcut beton duvarlara başarıyla yanıt veriyor. Gündüz ışığı, içerisinde yeşil peyzaj bulunan 7 ışık avlusundan yer altı restoranına sızabiliyor ve ekolojik ve doğal bir atmosfer yaratıyor. Çıplak beton duvarlar, ahşap malzemeler ve yeşil peyzaj, mekanı doğal ve brutal bir şekilde şekillendiriyor. Üst katta bulunan evcil hayvan oteline uyum sağlamak için girişte evcil hayvanlar için özel bir depolama alanı ayrılmış. Ayrıca, evcil hayvan atıştırmalıkları satan insanlaştırılmış bir otomat ve evcil hayvan su sebili bulunuyor, böylece evcil hayvanlarıyla gelen müşterilerin kullanımı kolaylaştırılıyor.

Cafeteria 6'nın aydınlatması, sıcak ve soğuk ışık kaynaklarını birleştiriyor. Uygun aydınlatma, sadece atmosferi şekillendirmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda insanların ruh hallerine de olumlu etkileri oluyor. Ana dolaşım aydınlatması, tavan üzerindeki çelik borular ve açık hava durum kutularıyla uyum sağlamak için 4000k'lık soğuk tonlu bir spot ışık kullanıyor. Bu, beton duvarların temizliğini ve serinliğini vurguluyor. Öte yandan, dekorasyon aydınlatması ve yemek masaları için ana aydınlatma, insanların kısa mesafedeki objektlere, örneğin masadaki lezzetli yemeğe ve karşıda oturan kişinin doğal güzelliğine odaklanmasını sağlamak için 3500k'lık sıcak ışık kullanıyor.

Aranya Kafeterya 6'nın iç alanı 2833 metrekare, mutfak alanı 617 metrekare, alışveriş alanı 150 metrekare, hizmet alanı 210 metrekare ve geri kalanı müşterilerin yemek alanıdır. YSPACE, en çok sütunun bulunduğu ve düzensiz köşelerin olduğu alanı mutfak olarak kullanmış, hizmet alanı ise tüm mekan boyunca her yöne yayılmış. Ayrıca, ışıklıkların bulunduğu ortadaki geniş alan, müşterilerin aktivite alanı olarak belirlenmiştir.

Yiming Zhu'nun tasarladığı Aranya Kafeterya 6, 2022 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanmıştır. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yiming Zhu
Görsel Kredileri: Photographer / Xuguo Tang
Proje Ekibi Üyeleri: Yiming Zhu Zhicheng Jiang Yilun Yang
Proje Adı: Aranya Cafeteria 6
Proje Müşterisi: Yiming Zhu


Aranya Cafeteria 6 IMG #2
Aranya Cafeteria 6 IMG #3
Aranya Cafeteria 6 IMG #4
Aranya Cafeteria 6 IMG #5
Aranya Cafeteria 6 IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun