Geçmiş ve Geleceği Birleştiren Ev: House of Tubes

Enrique Leal'ın Kaleminden Zamansız Bir Mimarlık Anıtı

Enrique Leal tarafından tasarlanan House of Tubes, geçmiş ve geleceği birleştiren, sanat ve yaşamı harmanlayan bir mimari eser. Bu projede, 70'lerden kalma bir yapı ile günümüz mimarisinin birleşimi gözlemleniyor.

House of Tubes, Monterrey, Meksika'da bulunan ve Guadalupe belediyesine bağlı bir bölgede yer alıyor. Şehrin simgesi haline gelmiş Cerro de la Silla dağının eteklerinde konumlanan bu yapı, 2017 yılında başlayan ve 2019 yılında tamamlanan bir süreç sonucunda hayata geçirildi.

Projenin en dikkat çekici özelliği, geçmişten gelen bir yapının, günümüz mimari anlayışıyla birleştirilmesi. Bu birleşimde, iki yapının bağlantı noktasını bir havuz oluşturuyor. Havuz, eski ve yeninin bir araya geldiği, farklı zaman dilimlerinin, konseptlerin ve hikayelerin birleştiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

House of Tubes, aynı zamanda iki farklı işlevi bir arada barındırıyor. Bir yandan 5 kişilik bir aileye ev sahipliği yaparken, diğer yandan 300'den fazla kişiyi ağırlayabilecek geniş ve yüksek duvarlı alanlarıyla bir sanat müzesi olarak kullanılıyor. Yapının tasarımı, şehrin simgesi olan Cerro de la Silla dağının şeklini yansıtıyor. Projenin genelinde ise doğal ışığın duvarlar, zeminler ve tavanlar üzerinde parlamasını sağlayacak açık tonlarda üç farklı malzeme kullanılmış.

Yapının gerçekleştirilmesinde çelik yapı ve blok dolgu duvarlar kullanıldı. İç kısımlarda ise yalıtım sağlamak amacıyla fiberglas ile kaplanmış durock malzeme tercih edildi. Projenin sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği hedefleri doğrultusunda, LED aydınlatma ve çift katmanlı kuru duvar sistemi gibi uygulamalarla enerji tüketimi optimize edildi.

House of Tubes, 2021 yılında A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödülün sahibi oldu. Bu ödül, teknik özellikleri ve sanatsal becerisiyle öne çıkan, mükemmellik seviyesini yansıtan ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Enrique Leal
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Jorge Taboada, House of Tubes, 2020 Image #2: Photographer Jorge Taboada, House of Tubes, 2020 Image #3: Photographer Jorge Taboada, House of Tubes, 2020 Image #4: Photographer Jorge Taboada, House of Tubes, 2020 Image #5: Photographer Jorge Taboada, House of Tubes, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Enrique Leal
Proje Adı: House of Tubes
Proje Müşterisi: Enrique Leal


House of Tubes IMG #2
House of Tubes IMG #3
House of Tubes IMG #4
House of Tubes IMG #5
House of Tubes IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun