Desdorp'un İnovatif Tasarımı: Nakitsiz Bahşiş Cihazı Tipit

Tipit: Hizmet Sektöründe Dijital Bahşiş Kültürünü Yeniden Şekillendiriyor

Desdorp tarafından tasarlanan Tipit, dünyanın ilk banka kartı, telefon veya akıllı saat ile şeffaf bir şekilde bahşiş bırakmayı mümkün kılan kart okuyucusudur. Nakitsiz bahşiş cihazı Tipit, hizmet sektörünün dijitalleşmesine yeni bir boyut kazandırıyor.

Tipit'in fikri, bir barda veya restoranda plastik kart veya akıllı cihazla ödeme yaptığınızda "Hizmetiniz için teşekkür ederim" deme sorunundan esinlenmiştir. Kullanım prensibi, ses ayarlarını ayarlamak için potansiyometre çarkının döndürüldüğü bir amplifikatör tasarımından ilham alınmıştır. Bu durumda, çark döndürülerek verilecek bahşiş miktarı ayarlanır.

Tipit, hizmet personeline teşekkür etmek isteyen kafe, bar ve restoran ziyaretçileri için tasarlanmış bir nakitsiz bahşiş cihazıdır. Öte yandan, dijital olarak bahşiş almak isteyen garsonlar, barmenler için de tasarlanmıştır. Son olarak, yöneticiler için de tasarlanmıştır, çünkü personelin gelirini artırma fırsatı sağlamak istemektedirler.

Ürün, yerel üretimde küçük ölçekte üretilmiştir. Ürünün yumuşak dokunuşu, ürünün kullanımı ve gün sonunda dezenfekte edilmesi için çok uygundur. Ekran, kullanıcılar için mükemmel şekilde görünür olacak şekilde uygun bir pozisyona bükülmüştür. Potansiyometre, cihazla oynamaya ve denemeye teşvik eder ve bu da personel için daha fazla bahşiş bırakmayı teşvik eder.

Tipit, 2020 yılında Litvanya'nın Vilnius kentindeki kilitlenme sırasında başlatılan bir projedir. İlk prototipler yaz sonunda yapıldı ve Aralık ayında tamamlandı. Daha sonra küçük ölçekte üretim başladı. 2021'in ortalarında ürünün ilk Beta sürümleri Vilnius'taki farklı restoranlar ve barlara yerleştirildi. 2021 Ekim'inde ürün, Vilnius'taki tasarım haftası sırasında öne çıktı ve daha sonra Litvanya'da ulusal "İyi Tasarım" ödülüne layık görüldü.

Tipit, halkın kolaylık, basitlik, hijyen, daha kolay muhasebe ve şeffaf faturalandırma için nakit kullanımını giderek azalttığı bir durumda, hizmet için takdir göstermek için nakit ile bahşiş bırakma yolunun olmaması sorununa bir çözüm sunar. Kartla ana ödeme terminali aracılığıyla teşekkür etme seçeneği, istihdamla ilgili vergiler olarak aktarılır ve daha sonra miktarın içinden düşülür. Bu durumda, garson veya barmen, müşterinin bırakmak istediği miktarın sadece yarısından biraz fazlasını alır.

Tipit, hizmet sektöründe dijital bahşiş kültürünü yeniden şekillendiriyor ve bu alanda daha önce var olmayan bir kullanım senaryosu sunuyor. Daha az nakit, daha fazla özgürlük ve daha az vergi. Tipit, plastik kart veya akıllı cihazla "Hizmetiniz için teşekkür ederim" demenin yeni bir yoludur.

Tipit, 2022'de A' Wholesale, Retail Trade, Commerce and E-Commerce Design Award'da Gümüş Ödül kazandı. Gümüş A' Design Award, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviye sergiler ve olumlu duygular, hayret ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Desdorp
Görsel Kredileri: Image #1: Desdorp; Image #2-5: Tipit; Photo & Video credits - Tipit & Švyturis nealkoholinis
Proje Ekibi Üyeleri: Design: Desdorp (Denis Orlenok & Deividas Juozulynas) RND & Management: Tipit Support: Švyturis nealkoholinis
Proje Adı: Tipit
Proje Müşterisi: Desdorp


Tipit IMG #2
Tipit IMG #3
Tipit IMG #4
Tipit IMG #5
Tipit IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun