Larma: İran Mimarisi ve Yerel Materyallerin Buluştuğu Modern Bir Apartman Projesi

Javad Davoodi'nin Tasarladığı Larma, İran'ın Kuzeyindeki Mazandaran'da Yer Alıyor

İran ve yerel mimariden esinlenerek tasarlanan Larma, 6 kat ve 12 birimden oluşan bir apartman projesidir. İran mimarisinin simgesi olan tuğlaların ve yerel materyallerin kullanıldığı projede, çevreye saygıyı simgeleyen çalılar ve yeşil bitkiler de yer alıyor.

Javad Davoodi tarafından tasarlanan Larma, İran'ın kuzeyindeki Mazandaran'da yer alıyor. Bölgenin iklim koşullarını göz önünde bulunduran Davoodi, kış ve sonbahar aylarında yağışların yoğun olduğu Mazandaran için çatı tasarımında yerel mimarinin bir modeli olan çatıya yer vermiştir. Bu çatı tasarımı, projenin özgün özelliklerinden biridir.

Projenin bir diğer özgün özelliği ise İran mimarisinin simgesi olan tuğlaların kullanılmasıdır. Yerel materyallerin kullanılması, projenin ana fikirlerinden biridir. Ayrıca, çevreye saygıyı simgelemek için cepheye yerleştirilen çalılar ve yeşil bitkiler, Mazandaran ormanlarını temsil ediyor.

Larma projesi, AutoCAD, SketchUp, Corona Render ve 3ds Max gibi yazılımlar kullanılarak tasarlandı. Projenin boyutları 15 m genişlik x 25 m uzunluk x 30.75 m yükseklik olarak belirlendi.

Projenin tasarım süreci Temmuz 2021'de başladı ve Şubat 2022'de tamamlandı. Proje, İran'ın Royan kentinde yer alıyor. Tasarım sürecinde karşılaşılan zorluklar arasında, İran mimarisinde önemli bir yere sahip olan süslemeler ve renkli camların kullanımı yer alıyor. Ahşap çerçeveli pencereler ve koridorlar arasında kullanılan renkli camlar, binaya renkli ışık yayıyor. İranlılar, bu camların güzelliklerinin yanı sıra böcek ve sürüngenleri uzak tuttuğuna inanıyor. Ayrıca, büyük ve yeşil terasların kullanılması, Mazandaran'ın avlularını simgeliyor.

Larma projesi, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayanlara veriliyor. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlıyor, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: javad davoodi
Görsel Kredileri: Image #1: Editor Kian Taherzade, Larma, 2021. Image #2: Editor Kian Taherzade, Larma, 2021 Image #3: Editor Kian Taherzade, Larma, 2021 Image #4: Editor Kian Taherzade, Larma, 2021 Image #5: Editor Kian Taherzade, Larma, 2021 Video credits: Sana Heydarpour and Ali Davoodi, Larma, 2021
Proje Ekibi Üyeleri: javad davoodi
Proje Adı: Larma
Proje Müşterisi: javad davoodi


Larma IMG #2
Larma IMG #3
Larma IMG #4
Larma IMG #5
Larma IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun