Newton's Cradle: Aile Bağlarını Güçlendiren Tasarım

Clement Tung Jeun Cheng'in Doğadan İlham Aldığı, Etkileşim ve Bağları Simgeleyen İç Mekan Tasarımı

Newton's Cradle, Clement Tung Jeun Cheng tarafından tasarlanan ve aile bağlarını güçlendiren bir yaşam alanıdır. Bu tasarım, Newton'un beşiği kavramından ilham alır ve aile üyeleri arasındaki etkileşimi simgeler.

Newton's Cradle, aile ve ev anılarının insanlar arasındaki duygusal bağ üzerine kurulduğu bir fikirden yola çıkar. Mekan, aile üyelerinin etkileşimine izin veren bir araçtır, anılar oluşturur ve çekirdek değerleri geliştirir. Bu, aile bağlarını besler ve güçlendirir.

Cheng, tasarımını gerçekleştirirken orijinal büyük pencereleri koruyarak, doğal ışığın mekana büyük ölçüde girişini sağlar. Bu, elektrik ışıklarının kullanımını azaltmaya yardımcı olur. Taşların ana malzeme olarak kullanıldığı yaygın yüksek uçlu yaşam alanlarından farklı olarak, bu tasarımda duvar kağıtları ve yapay deriler kullanılarak aynı etki yaratılır ve madencilik sürecinin çevreye verdiği zarar azaltılır.

226 metrekarelik bu proje, sürekli salınımın momentumun korunmasını gösterir, sanki beş küre birlikte çalışıyor ve kuvveti iletiyormuş gibi. Bu konsept, aile üyelerinin yaşam ortamında birbirleriyle nasıl etkileşime girdiği gibidir. Ev, enerjinin ileri geri akışının merkezi haline gelir.

Cheng, tasarım sürecinde geleneksel bölücülerin kullanımını azaltmak için kamusal alanı tasarladı. Böylece, havalandırma daha iyi olur ve gereksiz inşaat malzemelerinin atığı azaltılır. Tasarımın tutarlı stili, rahat bir yaşam ortamı sunar, aynı zamanda günlük estetik ve çekirdek değerlerin birbirine uyumlu olmasını sağlar. Tasarım, sahibini memnun ettiğinde, yeniden dekorasyon ve tadilat olasılığını azaltarak sürdürülebilirliği de artırır.

Alanın tamamı, farklı alanlarda birbirine geçmiş kemerler, eğimli çizgiler ve ovaların izlerine sahiptir. Büyük ve küçük eğrilerin kullanımıyla, detaylı tasarım iki boyutlu şekilleri üç boyutlu bir hisse dönüştürür. Önden bakıldığında, bunlar sadece basit çizgilerdir. Ancak diğer açılardan bakıldığında, üç boyutlu şekillere dönüşürler, daha derin bir derinlik, detaylı bir küre yaratırlar.

Newton's Cradle, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, tatmin edici ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Clement Tung Jeun Cheng
Görsel Kredileri: Image #1-5: Photographer Billy Yiu, Newton's Cradle: Interaction, 2021.
Proje Ekibi Üyeleri: Clement Tung Jeun Cheng
Proje Adı: Interaction
Proje Müşterisi: Clement Tung Jeun Cheng


Interaction IMG #2
Interaction IMG #3
Interaction IMG #4
Interaction IMG #5
Interaction IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun