Trinity: Şehir Mobilyası Tasarımında Yenilikçi Bir Yaklaşım

Feray Ünlü ve İpek Memikoğlu'nun Kentsel Yaşam ve Doğayı Birleştiren Tasarımı

Trinity, şehir yaşamında yetişkinler, çocuklar ve hayvanlar arasında uyumlu bir yaşam alanı oluşturmayı hedefleyen yenilikçi bir sokak mobilyası tasarımıdır.

Trinity, Feray Ünlü ve İpek Memikoğlu tarafından tasarlanan bir sokak mobilyasıdır. Tasarım, yetişkinler, çocuklar ve hayvanlar arasında bir uyum sağlamayı hedefler. Tasarımcılar, bu üçlü dünyanın birbirine saygı, sevgi ve destek gösteren ve birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılayan doğal varlıklarla birlikte yaşadığı bir dünya hayal etmişlerdir.

Trinity'nin benzersiz özellikleri arasında, yetişkinlerin ve çocukların dinlenmelerini sağlama, hayvanlara barınak sağlama, gölge oyunlarına olanak sağlama ve su içme ve yemek yeme imkanı sunma özellikleri bulunur. Mevcut sokak mobilyalarından farklı olarak, Trinity'nin birimlerinin modülerliği ve dayanıklılığı sayesinde sürdürülebilir bir yapıya sahiptir. Ayrıca, kolay temizlenebilir ve hayvanlarla yakın ilişkiler kurabilir.

Tasarımın gerçekleştirilmesinde beton ve demir ağ seçilmiştir. Bu malzemeler, dayanıklılıkları, temizlenebilirlikleri ve üretilebilirlikleri nedeniyle tercih edilmiştir. Demirin boşluklarla tasarlanmasının nedeni, çocukların ve hayvanların güneş tarafından oluşturulan gölgelerle birlikte oynamalarını sağlamaktır. Beton oturma birimleri yetişkinler için tasarlanmış ve altları kışın hayvanların barınabileceği alanlar olarak düşünülmüştür.

Tasarımın teknik özelliklerine gelince, yetişkinler için tasarlanan beton ve demir ağ oturma birimlerinin çapı 56 cm, taban çapı 75 cm ve yüksekliği 45 cm'dir. Hayvanların girişi 26 cm yarıçapa sahiptir. Çocukların oturması için tasarlanan demir oturma birimi 72 cm uzunluğunda, 45 cm genişliğinde ve 22,5 cm yüksekliğindedir. Hayvanlar için su kabının çapı 33 cm'dir.

Trinity, yetişkinler, çocuklar ve hayvanların bir arada olmasını sağlar. Yetişkinler ve çocuklar, kendi boylarına uygun birimlerde oturabilir ve dinlenebilirler. Oturma birimlerinin altında, hayvanların içeri ve dışarı girebilecekleri barınaklar sağlanmıştır. Çocuklar, kendi boylarına uygun olan düşük demir koltukları kullanabilir ve hayvanlara su ve yiyecek verebilirler. Güneş parladığında, demir malzemenin gölgeleriyle birlikte oynayabilirler.

Trinity, yetişkinler, çocuklar ve hayvanların bir araya geldiği bir dünyayı temsil eden bir sokak mobilyasıdır. Oturma birimlerinin dairesel formu ve düzenlemesi, oturma, barınma ve sosyal iletişim veya sosyal mesafeyi temsil eder. Mevcut sokak mobilyalarından farklı olarak, Trinity, insanların oturması ve hayvanların barınması ve beslenmesi için tasarlanmıştır. Katı ve boş yüzeyler, gün ışığından yararlanmayı ve yaz ve kış mevsimlerine uygun gölge sağlamayı mümkün kılar. Beton ve demir malzemeler, dış koşullara dirençleri nedeniyle önerilmektedir.

Trinity, 2021'de A' Street and City Furniture Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu tasarımlar, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünyaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ipek Memikoğlu
Görsel Kredileri: Image #1: 3D Visualization by Ozan Burak Guzey, Image #2: 3D Visualization by Ozan Burak Guzey, Image #3: 3D Visualization by Ozan Burak Guzey, Image #4: 3D Visualization by Ozan Burak Guzey, Image #5: 3D Visualization by Ozan Burak Guzey
Proje Ekibi Üyeleri: Feray Unlu Ipek Memikoglu
Proje Adı: Trinity
Proje Müşterisi: Ipek Memikoğlu


Trinity IMG #2
Trinity IMG #3
Trinity IMG #4
Trinity IMG #5
Trinity IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun