İlk Mekanik Anıt Mezar: Inage Ryouen

Eitaro Satake ve Shinichiro Yamada'nın Kentsel Mezarlık Sorununa Yenilikçi Çözümü

Yaşlanan nüfus ve kentselleşme ile birlikte Japonya'da mezarlık alanlarının yetersizliği büyük bir sorun haline geldi. Eitaro Satake ve Shinichiro Yamada, bu sorunu çözmek için Japonya'nın ilk mekanik anıt mezarı olan Inage Ryouen'i tasarladılar.

Baby boomers kuşağının yaşlanmasıyla birlikte, 1980'den 2020'ye kadar Japonya'daki ölüm sayısı ikiye katlandı ve 1.3 milyonu aştı. Düşük doğum oranı, yaşlanan nüfus, kentselleşme ve aile yapısındaki değişiklikler, kentsel alanlarda mezarlık yetersizliği ve bireyselliğe saygı gösteren anma salonlarına olan ihtiyacı artırdı.

Inage Ryouen, Japonya'nın ilk mekanik anıt mezarıdır ve cenaze törenlerini gerçekleştirmek ve saygılarını sunmak için yaslı ailelere hizmet veren bir anıt mimarisi olarak tasarlanmıştır. Geleneksel yerel mezarlıklardan kolay erişimli kentsel ossuariyumlara geçiş ihtiyacı, yaşam tarzındaki değişiklikler ve kentselleşme ile birlikte ortaya çıktı.

Inage Ryouen, kentsel mezarlık yetersizliğine bir çözüm olup, ziyaret etmesi kolay anma salonları sunar. Makine gibi hissettirmemesi için tasarlanmış olan bu iç mekan mezarlığı, olabildiğince geleneksel bir mezarlık alanına benzetilmiştir.

Geleneksel mekanik mezarlıklar küçük nişlere/soyunma odalarına sahipken, burada kalıntılar mezar taşının altında saklanır. Toyota L&F ile birlikte, geleneksel mezarlar gibi bodrum katında depolama alanı sağlayan yeni bir sistem geliştirdik. Taş, ahşap ve kağıt gibi doğal malzemeler, inşaat, mimari ve iç tasarım, mobilya, tabela, mezar taşı malzemeleri ve taşıma sistemleri gibi alanlarda kullanıldı.

Inage Ryouen, Tokyo çevresinde, 1440 metrekare alana ve 2740 metrekare zemin alanına sahip, çelik çerçeve üzerinde 3 katlıdır. Bahçe ve ossuary çatıda düzenlenmiş, ikinci kat bir tapınak ve birinci kat bir salondur. Her katta farklı işlevlere sahip Lounge, Tapınak, Çatı Bahçesi ve İbadet Odası, stresiz cenaze ve anma hizmetleri için düzenlenmiştir.

Proje, 15/03/2018 tarihinde tamamlandı ve 3-7-5 Inage Higashi, Inage-ku, Chiba-shi, Chiba, Japonya'da yer alıyor. Bu tasarım, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içeren, teknik ve yaratıcı yetenekleri güçlü ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı becerileri olan tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Eitaro Satake
Görsel Kredileri: Photographer Kai Nakamura, 2018
Proje Ekibi Üyeleri: Shinichiro Yamada and Eitaro Satake
Proje Adı: Inage Ryouen
Proje Müşterisi: Eitaro Satake


Inage Ryouen IMG #2
Inage Ryouen IMG #3
Inage Ryouen IMG #4
Inage Ryouen IMG #5
Inage Ryouen IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun