Imatra GIS: Virkkunen ve Co Architects Tarafından Tasarlanan Elektrik Trafo Merkezi

Tarihi ve Doğal Güzelliklerle İç İçe Bir Elektrik İstasyonu

Finlandiya'nın doğu kıyısındaki Imatrankoski şelalelerinin ulusal manzarasında yer alan bir elektrik istasyonu ve beş tasarımcı güç direği, Virkkunen ve Co Architects tarafından tasarlandı. Bu proje, çevresiyle uyumlu ve aynı zamanda zamansız bir yapı oluşturma hedefiyle hayata geçirildi.

Projeyi özgün kılan, çevresindeki yapıları parçalara ayırıp yeni bir formda birleştirmesi. Bu sayede, el yapımı ve endüstriyel malzemelerin bir arada kullanıldığı bir yapı oluşturulmuştur. İstasyon binası, çelik çerçeve üzerine yerleştirilmiş el yapımı uzun tuğlaların oluşturduğu çift ciltli cepheye sahip bir beton çerçeveden oluşur. İletim yapıları ise üçgen şeklinde kaynaklı çelik profillerden yapılmıştır.

Elektrik istasyonu ve iletim yapıları, çevrelerinden ayrılmamış ve serbestçe yaklaşılabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. İstasyon, genellikle merkezi bir kontrol odasından uzaktan kontrol edilen ve düzenli olarak eğitimli personel tarafından denetlenen ve bakımı yapılan bir tesis olarak işlev görür. Ana süreç ekipman odasında, kullanıcılar bu amaç için tasarlanmış bir iş istasyonunda anahtarlama ekipmanını kontrol eder.

Proje, çevresindeki manzaranın ve bölgenin tarihine duyulan saygı nedeniyle daha çok mimari bir zorlukla karşı karşıya kaldı. Bu zorluğu aşmanın yolu, farklı parçaların görsel ve yapısal uyumunu sağlamak ve genel olarak bağlama duyarlı olmaktı. Son tasarıma, alanın geniş bir nokta bulut veri setine dayanan ayrıntılı ve doğru bir site modelinde etkisini değerlendirmek için onlarca prototip 3D modeli elemek suretiyle ulaşıldı.

Proje, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, güçlü teknik özelliklere ve mükemmel sanatsal beceriye sahip olan ve mükemmel bir seviyede başarı gösteren tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.

Imatra GIS projesi, Virkkunen ve Co Architects tarafından tasarlanan ve çevresiyle uyumlu bir elektrik istasyonu olma hedefiyle hayata geçirilen bir projedir. Bu proje, çevresindeki yapıları parçalara ayırıp yeni bir formda birleştirmesi sayesinde özgün bir yapı oluşturmuştur. Bu sayede, el yapımı ve endüstriyel malzemelerin bir arada kullanıldığı bir yapı oluşturulmuştur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Tuomas Kivinen
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Tuomas Kivinen, 2020. Image #2: Photographer Tuomas Kivinen, 2021. Image #3: Photographer Tuomas Kivinen, 2020. Image #4: Photographer Tuomas Kivinen, 2021. Image #5: Photographer Tuomas Kivinen, 2021.
Proje Ekibi Üyeleri: Tuomas Kivinen Anna Blomqvist Maria Karjalainen
Proje Adı: Imatra GIS
Proje Müşterisi: Tuomas Kivinen


Imatra GIS IMG #2
Imatra GIS IMG #3
Imatra GIS IMG #4
Imatra GIS IMG #5
Imatra GIS IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun