Mateusz Zajkowski'nın "The Suburban House" Projesi: Basit Formların Gücü

Polonyalı mimar Mateusz Zajkowski, yoğun kentsel çevre içinde sade ve anlaşılır bir form oluşturmayı hedefleyen "The Suburban House" projesiyle öne çıkıyor.

Yoğun kentsel çevre içinde bir konfor alanı yaratmayı hedefleyen Mateusz Zajkowski, "The Suburban House" projesiyle mimari dünyada dikkat çekiyor. İki basit kübik formun bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu tasarım, hem estetik hem de işlevsel açıdan öne çıkıyor.

Projede, biri diğerinin üzerinde yer alan iki basit kübik form kullanılmış. Üstteki form tamamen ahşapla kaplanmışken, alttaki beyaz formun belirli yerlerinde kesikler bulunuyor. Bu kesikler her seferinde beyaz kabuğun içinden gri bir merkez çıkıyor.

"The Suburban House", büyük bir şehrin banliyösünde bir evin nasıl olması gerektiği sorusuna tasarımcıların verdiği yanıt olarak karşımıza çıkıyor. Yoğun yapılaşma nedeniyle, evin terası binanın duvarlarıyla çevrili ve kullanıcıların mahremiyetini maksimum düzeyde koruyor. Kuzey tarafında yalnızca dar pencereler bulunurken, ana açıklıklar güneye yönlendirilmiş ve arsanın en geniş görünümünü sağlamış.

Ev, yaklaşık 400 metrekare büyüklüğünde ve üç katlı. Bina, arsanın genişliğini maksimum düzeyde kullanıyor. Komşu sınırına 4 metre, yol kenarına ise 6 metre uzaklıkta konumlandırılmış. Evdeki yaşam, yoğun yapılaşma nedeniyle bina odalarının oluşturduğu bölümlerle çevrili teras etrafında dönüyor. Terasa, oturma odası, mutfak ve yemek odası bitişik durumda.

Proje, 2013 yılında Varşova'da başladı ve 2015'te tamamlandı. İnşaat çalışmaları 2015'te başladı ve 2020'de tamamlandı. Ev, Varşova'nın banliyölerinde inşa edildi. Tasarımcıların görevi, Varşova'nın yoğun kentsel ve yapısal olarak düzensiz banliyölerinde rahat bir ev yaratmaktı.

"The Suburban House", 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerisiyle hayranlık uyandıran, mükemmel bir seviyede kalite ve yenilik gösteren tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mateusz Zajkowski
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #2 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #3 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #4 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #5 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Video Credits: Christofer Etler, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Mateusz Zajkowski
Proje Adı: The Suburban House
Proje Müşterisi: Mateusz Zajkowski


The Suburban House IMG #2
The Suburban House IMG #3
The Suburban House IMG #4
The Suburban House IMG #5
The Suburban House IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun