Wei Zhang'ın Tasarladığı Özel Konut: Yangfu

Doğa ile İç İçe, Kültür ve Zenginliği Miras Bırakan Bir Ev

Wei Zhang tarafından tasarlanan Yangfu, dört nesli bir arada barındıran bir Çin ailesinin yaşam alanıdır. Sahip olduğu kültürel değerler ve zenginlikleri gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen bu özel konut, aynı zamanda bir sanat galerisi işlevi de görüyor.

60 yaşlarındaki ev sahibi, geleneksel kültüre büyük bir ilgi duyuyor ve yıllardır doğanın büyüsünü hissedebileceği, geleneksel fikirleri aktarabileceği ve ailesiyle birlikte yaşayabileceği bir yer arzuluyordu. Wei Zhang'ın tasarladığı Yangfu, bu arzuyu gerçekleştiren bir yaşam alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Yangfu, misafir ağırlama, sergileme (küçük özel sanat galerisi) ve konut işlevlerini bir arada sunan özel bir ev. Kültür ve zenginliklerin miras bırakılabileceği bu ev, mimari tasarım ve dönüşümün yanı sıra dış mekan düzenlemeleri (dağ ve gölet inşası, çiçek ve ağaç dikimi) ve iç dekorasyon ile tamamlanmış. Farklı yaş gruplarından sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan ev, her birine özel ve birleştirici bir yaşam tarzı sunuyor.

Özel konutun yapımında katı ahşap, bakır çubuklar, mermer ve dekoratif deri duvar panelleri kullanılmış. Küçük detaylar ise geleneksel el yapımı ahşap oyma, taş oyma, metal dövme teknikleri ile işlenmiş, böylece modern yaşam ortamına uyum sağlayan geleneksel bir klasik çekicilik yaratılmış.

Toplamda 3400 metrekarelik bir alana yayılan bu özel konut, Çin'in Hangzhou şehrinde 2017 yılında tasarlanmaya başlandı ve 2020 yılında Shaoxing'de tamamlandı. Wei Zhang'ın tasarım sürecinde, geleneksel konut kültürünü miras almayı ve modern tasarım teknikleri ile birleştirmeyi hedeflediği görülüyor. Sonuç olarak, Çin özelliklerine sahip ve içinde yaşanması rahat bir bahçe ortamı yaratılmış.

Modern yaşamın konforu ve gizliliğini tamamen korurken, geleneksel bahçe kültürünü miras almak ve keşfetmek en zorlu nokta oldu. Wei Zhang, araziden büyük bir peyzaj tasarladı, mekan ve peyzaj temelinde yollar oluşturdu ve bitkiler ile binalar arasındaki ilişkiyi yumuşattı. Yoğun bitki dikimi ve su manzaralarının yaratıcı bir şekilde ele alınması, kolay bakım ve yönetim sağladı. Farklı yaş gruplarından insanların ihtiyaçlarına dayanarak mekanları tasarlayan Zhang, insanların doğa ile uyum içinde yaşamasını sağladı.

Wei Zhang'ın bu özgün tasarımı, 2021'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı yeteneklere sahip olan ve yaşam kalitesini iyileştiren, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Wei Zhang
Görsel Kredileri: Wei Zhang
Proje Ekibi Üyeleri: Zhang Wei
Proje Adı: Yangfu
Proje Müşterisi: Wei Zhang


Yangfu IMG #2
Yangfu IMG #3
Yangfu IMG #4
Yangfu IMG #5
Yangfu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun