Flexo InForm: Yenilikçi Tasarım Süreçlerine Dayanan Montaj Pavilionu

M Veizaga, L Gronda ve M Chiarella tarafından tasarlanan ödüllü bir yapı

Flexo InForm, doğal liflerin dokumasından ilham alınarak oluşturulan karmaşık bir geometrinin parametrik ayrıştırılmasıyla başlayan yenilikçi bir tasarım sürecine dayanan bir Montaj Pavilionu prototipidir. Bu yapı, geometriyi laminar elemanların elastik deformasyonuna dayandıran yapılar için bir tasarım aracı olarak aktif bükülme davranışını kullanır.

Flexo InForm, geometrik-malzeme performansına yönelik yenilikçi tasarım süreçlerinin arayışında deneysel bir egzersizden türetilmiş bir Montaj Pavilionu prototipidir. Aktif bükülme davranışı, geometrisini laminar elemanların elastik deformasyonuna dayandıran yapılar için bir tasarım aracı olarak kullanılır. Geliştirilen algoritma, karmaşık geometrilerin optimizasyon ve ayrıştırma süreçleri arasındaki operasyonel ilişkiyi iyileştirir ve yeni bir yapısal performans sunar.

Flexo InForm, 3mm çok katmanlı Guatambu ahşap plakalarla inşa edilen karmaşık bir geometrinin parametrik ayrıştırılmasıyla başlayan bir süreçtir. Elde edilen düz bantlar, bir fiziksel simülasyon algoritması kullanılarak bükülür ve kendi kendine şekillenen bir yapısal zarf elde edilir. Bu zarf daha sonra CNC araçlarıyla üretimi mümkün kılmak için kalibre edilir ve açılır. Basit montaj, yerinde, üç aşamada gerçekleştirilir: bantların çakılması ve organizasyonu, bileşenlerin birleştirilmesi ve laminar zarfın kaldırılması.

Flexo InForm'un nihai şekli, oluşturulan algoritmanın birçok olası varyasyonundan sadece biridir. Önceden tasarlanmış bir dizi değişken, olası çözüm ailelerinin bağlamsal adaptasyonunu sağlar. Karmaşık geometrilerin ayrıştırılması ve CNC imalatı, deneyimsiz kullanıcılar tarafından seri olmayan bileşenlerin basit ve hızlı montajını sağlar. Yapının düşük ağırlığı, yakın bir yarıçapta hareketliliği sağlar ve düz kayış montaj sistemi ve küçük paketleme hacmi, uzun mesafelerde taşınabilirliğini garanti eder.

Flexo InForm, bir ay boyunca Littoral Ulusal Üniversitesi'nin Mimarlık, Tasarım ve Kentsel Tasarım Fakültesi öğrencileri ve profesörlerinin dış mekan etkinlikleri için kullanılmıştır. Bu yapı, aktif bükülme davranışını bir tasarım aracı olarak kullanan ve geometrisini laminar elemanların elastik deformasyonuna dayandıran yapılar için bir tasarım aracı olarak kullanan fiziksel değerlendirme ve simülasyon algoritmalarına dayanan yenilikçi tasarım süreçlerine yönelik bir araştırma prototipidir.

Flexo InForm, bir sistemin tipolojik davranışını basitleştirmek için çaba sarf eden yapıların hesaplanması geleneğini kırmayı hedefler. Bizim önerimiz, malzemenin bükülmesinden yararlanarak karmaşık ve son derece hafif tasarımlar oluşturmak, daha büyük yapısal rijitlik elde etmektir. Bu zorluk için, kabul edilebilir aralıkları kontrol eden ve geometrik-malzeme performansını optimize eden algoritmalar oluşturmak gereklidir. Aktif bükülme, karmaşık geometrileri olan kendi kendine destekleyen yapılar oluşturmak için tasarım aracımızdır.

Flexo InForm, 2021'de A' Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design Award'da Altın ödül kazanmıştır. Altın A' Design Award, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikleriyle ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mauro Chiarella and Veizaga-Gronda team
Görsel Kredileri: Mauro CHIARELLA
Proje Ekibi Üyeleri: Martín VEIZAGA Luciana GRONDA Mauro CHIARELLA
Proje Adı: Flexo InForm
Proje Müşterisi: Mauro Chiarella and Veizaga-Gronda team


Flexo InForm IMG #2
Flexo InForm IMG #3
Flexo InForm IMG #4
Flexo InForm IMG #5
Flexo InForm IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun