Burgu: Metin Nergiz'in Yenilikçi Tasarımı

Endüstriyel Tasarımın Estetikle Buluştuğu Nokta: Burgu Tabure

Metin Nergiz, endüstriyel tasarımın sınırlarını zorlayarak Burgu adını verdiği tabure tasarımıyla karşımızda. Geleneksel taburelerden farklı olarak, Burgu'nun yükseklik ayar sistemi ve ergonomik oturma alanı, kullanıcıya konforlu bir deneyim sunuyor.

Endüstriyel bar tabureleri genellikle aynı yükseklik ayarlama yöntemini sunar: Metal malzemelerden yapılmış bir dişli ve dişli göbeği. Bu sistem mükemmel çalışsa da, oldukça sıradandır. Nergiz ve ekibi, bu durumun daha ilham verici bir şekilde ele alınabileceğini düşündü ve Burgu'nun özgün tasarımıyla bu düşüncelerini kanıtladılar. Yükseklik ayarlama sistemini yeniden tasarladılar ve oturma alanının formunu daha ergonomik bir hale getirdiler. Böylece, kullanıcı rahat bir şekilde otururken taburenin yüksekliğini kolayca ayarlayabiliyor.

Burgu'nun yükseklik ayar dişlisinin taşıyıcı kısmı, tek bir merkez göbeği yerine dört ayrı bacak tarafından destekleniyor. Bir dişli göbeğinin olmaması, tüm yükseklik ayar dişlisine görünürlük ve belirli bir estetik çekicilik kazandırıyor.

Burgu, doğal malzemeleri ve son teknoloji üretim tekniklerini bir araya getiriyor. Oturma alanı ve yükseklik ayar dişlisi, lamine masif ağaçtan yapılmış. Laminasyon, deformasyonu önler ve ürünün ömrünü uzatır. Taburenin yükseklik ayar dişlisi ve dört bacağı, artan hassasiyet sunan 5 eksenli CNC makineleri kullanılarak üretilmiştir.

Burgu, büyük dişli çapı ve kalın dişli ile diğer fonksiyonel taburelerden ayrılıyor. Bu özellikler, kullanıcının hızlı ancak istikrarlı bir şekilde yüksekliği ayarlamasına olanak sağlıyor. Dolayısıyla, oturma alanını istenen yüksekliğe ayarlamak önemli ölçüde daha az çaba ve yukarı-aşağı hareket gerektiriyor.

Tabureler, işlevselliği nedeniyle tarih boyunca temel bir statü kazanmıştır. Özellikle 19. yüzyılda, birçok metal üretim fabrikası işçisi, verimliliklerini artırmak için taburelerde otururdu. Günümüzde bile, tabureler hafif ağırlıkları ve kompakt, işlevsel tasarımları nedeniyle birçok meslek için vazgeçilmez öğelerdir. Çok fazla yer kaplamadıkları için kolayca saklanabilirler. Her zaman kullanıma hazırlar ve geri kaldırmak çok hızlıdır. Tasarımcı olarak, bu basit ve popüler günlük öğeyi çok ilginç buldum. Bu yüzden taburelerin tarihini ve işlevselliğini kapsamlı bir şekilde araştırdım, bu da beni estetik, rahat, davetkar ve kullanıcı dostu bir tabure tasarlamaya motive etti.

Tasarım sürecini tamamladıktan sonra en büyük zorluk, yükseklik ayar dişlisini gerçekleştirmekti: Taburenin her bacağının, burgunun sorunsuz bir şekilde döneceği farklı dişli yuvaları olmalıydı. Her bacak için farklı dişli yuvaları üretmek kolay olmadı.

Burgu Tabure, ahşabın benzersiz tasarım yolculuğunu birleştirirken, tasarımı diğerlerinden özellikle ayrılır. Yükseklik ayarlama fonksiyonu, taburenizi masa ve bistro ile kolayca kullanmanızı sağlar ve çevreye şık ve estetik bir atmosfer katar. Tabure, minimal tasarımı ve hafifliği ile kolayca taşınabilir. Ahşabın muhteşem dokusunun teknolojiyle buluştuğu yerde endüstriyel tasarım hayat bulur.

Bu Tasarım, 2021'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü : Üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve harika sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviye gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Metin Nergiz
Görsel Kredileri: Metin Nergiz
Proje Ekibi Üyeleri: Metin Nergiz
Proje Adı: Burgu
Proje Müşterisi: Metin Nergiz


Burgu IMG #2
Burgu IMG #3
Burgu IMG #4
Burgu IMG #5
Burgu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun