Çok Fonksiyonlu Bir Tasarım: So Logic

SO Arquitetos Tasarım Ekibi'nin Sürdürülebilir ve Pratik Çözümü

SO Arquitetos tasarım ekibi, işlevsel ve sürdürülebilir bir tasarım olan So Logic'i geliştirdi. Bu çok fonksiyonlu masa, hem estetik hem de pratik bir çözüm sunuyor.

So Logic, SO Arquitetos tasarım ekibinin ihtiyaçlarına uygun bir masa bulamadıklarında ortaya çıkan bir fikirle başladı. Ekibin aradığı şey, müşterilerle görüşmeler yapabilecekleri, rahat ve geniş bir çalışma alanı sağlayacak, aynı zamanda mekana zarif bir dokunuş katacak bir masa idi. Bu nedenle, taşıması kolay, organik bir malzeme olan ahşaptan yapılmış bir masa tasarlamaya karar verdiler.

So Logic'in en dikkat çekici özelliği, standart bir kontrplak levhanın masa için yeterli olmasıdır. Basit kesimlerle ve hiçbir ahşap atığı olmadan, masa hızlı bir şekilde monte edilebilir. Vida, çivi veya yapıştırıcıya ihtiyaç duymadan, masa sadece 15 dakikada üretilebilir. Masa ayaklarını monte etmek ve masa üstünü yerleştirmek için gereken süre ise bir dakikadan azdır. Ayrıca, birden çok masa kurulumunu da kolaylaştırır.

Tasarım, Autocad programı kullanılarak çizildi ve bilgiler, tüm ahşap kesimler için kullanılan CNC lazer kesime aktarıldı. Yaklaşık 15 dakika içinde masa hazır hale geldi. Üretim süreci hızlı ve basitti. Vida, çivi veya yapıştırıcıya ihtiyaç duyulmadı. Kesimler tamamlandıktan sonra, masa ayakları monte edildi ve masa üstü yerleştirildi.

So Logic, 700 mm yüksekliğinde ve 1200 mm çapında dairesel bir masa üstüne sahip bir masa modelidir. Toplam masa genişliği 1250 mm'dir ve parçaların kalınlığı 18 mm'dir. Bu tasarımın anahtar kelimeleri arasında çok fonksiyonlu masa, etkinlikler için masa, çok yönlü masa, ahşap masa, kolay montajlı masa, So arquitetos ve So logic bulunmaktadır.

So Logic'in tasarım sürecinde yerel zanaatkârlarla çalışıldı ve ilk çizimlerin üzerinde iyileştirmeler yapılarak nihai tasarım elde edildi. Amacımız, minimal bir fiyata zarif bir masa elde etmekti. Kare bir şekil ile başladık ve dairesel bir masa üstü kesmenin, kontrplak tahtanın tüm artıklarını kullanmamıza ve bunlarla masa ayaklarını yapmamıza olanak sağladığını fark ettik. Daha sonra, tüm parçaların nasıl kolayca bir araya gelebileceğini tasarladık. Ayrıca, üretim süresinin minimum olduğunu da keşfettik: 16 dakikadan daha az bir süre gerekiyordu.

So Logic projesi Kasım 2020'de başladı. Prototip Aralık ayında yapıldı ve o zamandan beri Azores ofisimizde kuruldu ve test edildi. Tasarım sürecinde, sürdürülebilir ve organik malzemelerden yapılmış, uygun fiyatlı çağdaş parçalar oluşturmanın bir yolunu bulmaya çalıştık. Basit, kolay monte edilebilir ve kolayca taşınabilir bir şey istedik. Azores adalarının endojen malzemelerini tercih ettik, çünkü bunlar kolayca bulunabilir ve doğa tarafından yaratılır ve yenilenir. Tüm projelerimizin sürdürülebilirliği bizim için çok önemlidir, çünkü son derece doğal ve korunmuş bir çevrede yaşıyoruz. Ancak yerel endüstriyi dahil etmek ve zanaatkârlara, bilgi birikimi ile yaratıcılık ve inovasyonu birleştiren yeni olasılıkları sunmak da aynı derecede önemlidir.

So Logic'in tasarımında karşılaşılan en büyük zorluk, organik ve sürdürülebilir bir malzemeden, mümkün olan en düşük üretim fiyatıyla, her türlü ortama uyum sağlayabilen, kolay monte ve demonte edilebilen bir toplantı veya çalışma masası üretmekti. Bu tasarımın ne kadar özgün olduğunu anlamak için, masa ayaklarına masa üstünü yerleştirmekten daha fazla bir şey yapmanıza gerek olmadığını, yani vida, yapıştırıcı veya çiviye ihtiyaç duyulmadığını düşünün. Ayrıca, masa, tek bir kontrplak levhadan yapılmıştır, hiçbir ahşap atığı olmaz ve aynı zamanda rekor bir üretim süresi sağlar, yani 15 dakika. Son olarak, organik bir malzemeden yapılmıştır, doğal ve sürdürülebilir bir seçimdir ve ahşabın zamansız zarafeti göz önüne alındığında, çoğu iç tasarım projesi için mükemmel bir seçimdir.

So Logic, 2021'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. En iyi endüstri uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri entegre etmeleri, tatmin ve olumlu duygular sağlamaları, daha iyi bir dünyaya katkıda bulunmaları nedeniyle saygı görürler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: SÓ Arquitetos Design Team
Görsel Kredileri: Image #4: Photographer Francisco Garcia, So logic table, 2021 Images #1, #2, #3, #5: Architects Bruno Furtado and Gonçalo Lopes, 2021
Proje Ekibi Üyeleri: Bruno Furtado Gonçalo Blétière Lopes Margarida Lopes
Proje Adı: So Logic
Proje Müşterisi: SÓ Arquitetos Design Team


So Logic IMG #2
So Logic IMG #3
So Logic IMG #4
So Logic IMG #5
So Logic IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun