Posto P10: Yakıt Satışlarını Dönüştüren Devrim Niteliğinde Bir Tasarım

Balko Argentina, Amazon Bölgesindeki Benzersiz Bir Yakıt İstasyonu Tasarımı ile Ödül Kazanıyor

Balko Argentina'nın tasarladığı Posto P10, yakıt satışlarına yeni bir soluk getiriyor. Bu benzersiz tasarım, Amazon bölgesindeki bir benzin istasyonunu, markanın bayrak gemisi haline getirerek, bölgenin görünümünü kökten değiştiriyor.

Balko Argentina, müşterisiyle birlikte, Brezilya'daki yakıt satış pazarını kökten dönüştürmeyi hedefleyen bu benzin istasyonu tasarımını ortaya çıkardı. Tasarım, dünyanın akciğerleri olarak kabul edilen Amazon bölgesinde yer alması nedeniyle, monumentalizm kavramlarından ve ECO - dostu tasarımdan ilham alıyor.

Posto P10, "Equador energia" markasının "Dislub energia" ile görsel kimlik birleşmesinin bir sonucu olarak markanın dönüşümünün bir parçasıdır. Manaus bölgesindeki en önemli ve tercih edilen benzin istasyonlarından birinin yeniden modellemesi üzerine kurulmuştur. Bu tasarım, mülkiyet boyunca doğal ışığın akışına izin veren ve istasyonun keyfini çıkaran araç ve yaya trafiğinin sorunsuz akışını sağlayan 40.00m'lik uzunlamasına ve 11.00m'lik enlemesine tam gelişme ile bir Startingate modeli ile somutlaştırılmıştır.

Tasarımın gerçekleştirilmesi için ilk olarak kapsamlı bir pazar araştırması yapıldı. Brezilya'daki benzin istasyonları, alışkın olduğumuzdan çok farklı. Durumu net bir şekilde anladıktan sonra, Mananos'ta nelerin öne çıktığını, insanların nasıl olduğunu, hangi adetlere sahip olduklarını, zamanlarını nasıl geçirdiklerini vb. araştırdık. Ayrıca, tasarım kavramlarını belirlememize yardımcı olan yaratıcı yollar bulduk. Müşterimize üç tasarım sunduk ve onlar "monumental" yolu seçtiler ve gerisi tarih oldu.

Tasarım, iki eksantrik bacakla birleştirilen 40.00m x 11,00 m'lik serbest ışıkla karakterizedir. Bu bacaklar, ana yapının bağlanmasından sorumludur. Kanopinin estetiği, hafiflik ve modernlik hissi verir. Çatıda, her zaman aydınlatılmış olduğu izlenimini yaratan bir transparan tavan bulunur. Gündüzleri zenital aydınlatma ve geceleyin yapay aydınlatma sayesinde bu etki oluşturulur. Ön ve arka tarafta, Marka Paneli aracılığıyla ana tanımlama bulunur.

Manaus şehrindeki bu ikonik benzin istasyonu, geliştirildiği şehrin manzarasını olumlu ve köklü bir şekilde değiştirdi. Bölgeye daha fazla aydınlatma ve statü kazandırdı. Ayrıca hem araç hem de yaya trafiğini teşvik etti. Gelecekte, bu bayrak gemisi istasyonun büyük bir müşteri akını olduğu için, bölgedeki yeni dükkanların gelişimini de teşvik edecektir.

Bu proje, Manaus şehrinde, Brezilya'da yer almaktadır. Müşterimizle Kasım 2017'de çalışmaya başladık ve yenileme süreci başladıktan sonra Temmuz 2020'de yeniden açılışını gördük.

Bu özel proje için herhangi bir özel yaratıcı süreç gerçekleştirmedik, çünkü bu süreçler, şirketin yeni imajını tasarlarken zaten yapılmıştı. Çalışmamız, çoğunlukla, tasarımı optimize etmek ve belirli bir benzin istasyonunda uygulanabilmesi için marka imajının yeni öncüllerine uygun şekilde kullanmak üzerineydi.

Brezilya'daki benzin istasyonları pazarı devasa. Ve gözlemlediğimiz tasarım seviyesi, en azından Manaus şehrinde, çok şey istiyordu. En büyük meydan okumamız, sınırlı bir bütçeyle ve kullanıcıların yakıt fiyatlarına göre daha çok alışveriş yaptığı, istasyonun tasarımı ve konforundan ziyade, dünyanın en büyük şehirlerinde bulunan benzin istasyonlarıyla aynı seviyede bir benzin istasyonu tasarlamaktı.

Yeni Posto P10, 5 yıldan fazla bir süredir yapılan geniş bir çalışmanın sonucudur ve modern ve cesur tasarımında, marka imajı ve benzin istasyonu hizmet deneyimi açısından bir önce ve sonra yansıtır. Benzersiz bir estetik ve tasarım dili sergileyerek, rekabetten öne çıkar. Kolon olmayan temiz bir görüş ve "merkez dışı bacaklar" yapısı ile modern ve dayanıklı malzemelerin kullanılması, Amazonia'da Manaus'ta bulunan Equador Energia'nın bu başarılı projesinin anahtarlarıdır.

Bu Tasarım, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü: Deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunurlar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Juan Eugenio Mallo Camera
Görsel Kredileri: All images were provided by our client and approved for beeing used on the application for this award.
Proje Ekibi Üyeleri: Enrique Chardon Beatriz Cruz Ernesto Sister Hernan Gelis Juan Mallo
Proje Adı: Posto P10
Proje Müşterisi: Juan Eugenio Mallo Camera


Posto P10 IMG #2
Posto P10 IMG #3
Posto P10 IMG #4
Posto P10 IMG #5
Posto P10 IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun