Edvard Glazebrook'un Basit ve Karakteristik Mobilya Tasarımı: Arch

2021 A' Mobilya Tasarım Ödülü'nün Bronz Sahibi Arch, CNC İmalatının Avantajlarını Kullanarak Basitlik ve Tekrarlanabilirlik İlkelerine Dayanıyor

Edvard Glazebrook tarafından tasarlanan Arch, basit üretim yöntemleri ve malzemelerin kullanımıyla karakteristik bir mobilya parçası oluşturma çabasının bir ürünüdür. Lamine çam ağacından yapılan ve siyahla boyanan sandalye ve tabure, basit ve tekrarlanabilir form, kural ve şekillere dayanır.

Arch projesi, düşük maliyetli ve basit üretim yöntemleri ve malzemelerin kullanımıyla basit ve karakteristik bir mobilya parçası oluşturma çabasıyla geliştirildi. Tam ölçekli bir atölyeye erişim olmaksızın, CNC yönlendirmesi, mobilyanın düşük maliyetle, yüksek hassasiyetle ve kıvrımlı şekiller oluşturma olanağıyla önceden üretilmesine olanak sağladı.

Arch, beş eşit kemerin sandalyenin bacaklarını ve sırt dayanağını oluşturduğu, üç yarım kemerin merkezde birleşerek bir tabure oluşturduğu bir sandalye ve tabure setidir. Tasarım, basit, homojen ve mantıklı bir ifade veren basit ve tekrarlanabilir form, kural ve şekillere dayanır.

Arch, CNC yönlendirmesi ile oyulmuş lamine çam ağacından yapılmış, birlikte yapıştırılmış ve siyahla boyanmıştır. Sandalyenin sırt dayanağı, zıt fiber yönüne sahip bir ahşap parça ile güçlendirilmiştir. Sandalyenin ve taburenin parçaları, ahşap çiviler ve yapıştırıcı ile birleştirilmiştir.

Arch'ın tüm parçaları, 26mm kalınlığında bir lamine ahşap plakadan yapılmıştır. Sandalyenin bacakları 40mm kalınlığında, toplam yüksekliği 860mm, genişliği 420 x 420mm ve oturma yüksekliği 456mm'dir. Taburenin yüksekliği 426mm, bacak genişliği 40mm ve oturma çapı 318mm'dir.

Arch, 2021 A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir. Bu ödül, yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.

Arch'ın telif hakları, 2020 yılında Edvard Glazebrook'a aittir. Bu tasarım, basit üretim araçlarıyla mobilya oluşturma hedefiyle geliştirilmiştir. CNC oyulmuş ahşabın kullanımı, erken bir aşamada bir üretim yöntemi olarak kararlaştırıldı ve tasarımı etkiledi, CNC'nin avantajlarını (kıvrımlı şekiller) kullanıyor, ancak bir CNC makinesinden çıkmış gibi görünen bir mobilya parçası oluşturmuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Edvard Glazebrook
Görsel Kredileri: Edvard Glazebrook
Proje Ekibi Üyeleri: Edvard Glazebrook
Proje Adı: ARCH
Proje Müşterisi: Edvard Glazebrook


ARCH IMG #2
ARCH IMG #3
ARCH IMG #4
ARCH IMG #5
ARCH IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun