Mob-Clock: Zamanın Sonsuzluğunu Yansıtan Minimalist Masa Saati

Nazanin Saranjampour, Parisa Gheisari, Shahrzad Salehi ve Kamran Rahmani'nin Mobius Felsefesinden İlham Aldığı Tasarım

Mob-Clock, zamana dair doğal bir hissiyat sağlayan, döngüsüz ve sınırsız bir zaman kavramı sunan yenilikçi bir masa saati.

Nazanin Saranjampour, Parisa Gheisari, Shahrzad Salehi ve Kamran Rahmani tarafından tasarlanan Mob-Clock, geometrideki en basit yönsüz yüzey olan Mobius bantından esinlenmiştir. Mobius bant, tek bir yüzey ve tek bir sınır eğrisi olan bir yüzeydir. Bir nokta, Mobius'un kenarında hareket ettiğinde, herhangi bir atlama veya geçiş yapmadan kenarın karşı tarafına ulaşır. Mobius bant, ayrılığın olmadığı bir semboldür. Aynı zamanda durağanlık içindeki sürekli dönüşüm ve ebedi değişimin sembolüdür. Mob-Clock, zamanın soyut kavramını ve Mobius felsefesini somut bir minimalist ev objesine dönüştürerek yeni bir zaman kavramı sunar.

Mob-Clock, ana gövdesi üzerinde hareket eden bir top ile dereceli bir Mobius banttan oluşan bir masa saati. Zaman, lineer bir yöne sahip olmasına rağmen, normal saatlerde her gün için AM ve PM olmak üzere iki tekrarlayan döngü vardır. Ancak günlük yaşamda, insanlar taraf değiştirmez ve gün boyunca devam ederler. Mob-Clock, kullanıcıya zaman hakkında doğal bir hissiyat sağlar. Mob-Clock'ta, işaretçi, herhangi bir tekrar ve yan değiştirme olmadan 24 saati geçmek üzere Mobius'un tek bir sınırında tek bir yönde hareket eder.

Mob-Clock'un ana gövde malzemesi enjeksiyonla kalıplanmış PC+ABS'dir. Ayak malzemesi ise gümüş, bakır veya altın bar karışımından oluşur. Küçük siyah top (zaman göstergesi) bir elektro-motora sahip olup, dönen hareketi Mobius bant üzerinde lineer harekete dönüştürür. Mob-Clock'un ayağının altında da saatın masada hoş olmayan bir şekilde kaymasını önleyen 4 silikon parça bulunur.

Mob-Clock, kullanıcının sadece standını monte etmesi gereken bir üründür. Bu ürün, kullanıcıyla Don Norman'ın 3 duygusal seviyesinde etkileşim kurar: İlk bakışta, mob-clock'un organik formu kullanıcıyı heykelsi bir obje olarak çeker. Kullanıcı, numaraları ve kenar boyunca nazikçe hareket eden topu görmek için yeterince yaklaştığında, işlev gerçekleşir. Mobius bantının gizemli geometrisi kullanıcının aklında kalır.

Mob-Clock projesi, kullanıcıda sakin bir his uyandırma zorluğuyla karşılaştı. Mob-Clock'un tasarımı, kullanıcıların saate etkileşim kurma şeklinin, onların anı yaşamalarını sağlamak ve zaman üzerinde daha az endişe duymalarını sağlamak için tasarlandı. Bu zorluğa yanıt vermek için minimalizm yaklaşımı seçildi ve tik-tak hareketi, hareketliliği ve küresel şekli nedeniyle düzgün bir harekete dönüştürüldü. Mob-Clock'ta kullanılan renk paleti beyaz ve siyahtır.

Mob-Clock, 2021'de A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviye sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nazanin Saranjampour
Görsel Kredileri: Nazanin Saranjampour
Proje Ekibi Üyeleri: Nazanin Saranjampour Parisa Gheisari Shahrzad Salehi Kamran Rahmani
Proje Adı: Mob-Clock
Proje Müşterisi: Nazanin Saranjampour


Mob-Clock IMG #2
Mob-Clock IMG #3
Mob-Clock IMG #4
Mob-Clock IMG #5
Mob-Clock IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun