Dot Sofia: Tarihi Dokunun Modern Yorumu

IO Architects'ten Çok Yönlü Bir Mimari Harikası

Sofya'nın kalbinde, tarihi bir pazaryerinin yeniden canlandırılmasıyla doğan Dot Sofia, şehrin kültürel dönüşümüne katkıda bulunuyor.

IO Architects tarafından tasarlanan Dot Sofia, Sofya'nın tarihi merkezinde, yüzyıllardır ticaretin ve pazar yerlerinin buluştuğu bir bölgede yer alıyor. Uzun süre ihmal edilen bu bölge, şimdilerde çok kültürlü bir cazibe merkezine dönüşmekte. Dot Sofia, bu gizli kalmış kentsel kültürel alanın yeniden keşfedilmesine ve evrimine katkı sunmayı hedefliyor.

Mimari açıdan basit iki hacimli yapı, Sofya'nın en büyük sokak pazarının karmaşıklığı içinde beklenmedik farklı yüzler ve ölçekler sergiliyor. Çağdaş sanat ve etkinlik alanları; imza niteliğindeki restoran ve tasarım odaklı kentsel yaşam alanları gibi hibrit programlar, şehrin tarihi kalbinde, onun kaçınılmaz dönüşümünü yönlendirme amacıyla yer alıyor. Paslanmış çelik cephe, bölgenin karakteristik yaşlanmış materyalitesini korurken, pazarın ritmine uyum sağlayan büyük panjurların dinamikleri dikkat çekiyor.

Monolitik inşaat ve kinetik cephe yapısı gibi teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen Dot Sofia, 1576 m²'lik brüt kat alanına ve 338 m²'lik bir arsa alanına sahip. Tasarımın benzersiz özellikleri arasında, kentsel karmaşıklık, tarihi katmanlar, çelik cephe ve panjurlar; tasarım odaklı kentsel yaşam alanları yer alıyor.

Viara Jeliazkova ve Georgi Katov gibi isimlerden oluşan tasarım ekibi, projenin Sofya, Bulgaristan'da 2023 yılında tamamlanmasını sağladı. Dot Sofia'nın mimarisi, mahallenin giderek yok olan tarihi materyalitesini belgeleyen paslanmış sac metalden oluşan cephesi ve pazar yaşamının ritmini yansıtan açılır panjur sistemi ile dikkat çekiyor.

Dot Sofia, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödüle layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip ve yaşam kalitesini artırarak dünyayı daha iyi bir yer yapmaya katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.

Görsel içeriklerin fikri mülkiyet ve telif hakları Assen Emilov'a aittir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: GEORGI KATOV
Görsel Kredileri: Assen Emilov
Proje Ekibi Üyeleri: Viara Jeliazkova Georgi Katov
Proje Adı: Dot Sofia
Proje Müşterisi: I/O architects


Dot Sofia IMG #2
Dot Sofia IMG #3
Dot Sofia IMG #4
Dot Sofia IMG #5
Dot Sofia IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun