Woyun Platformu: Bulutların Üzerindeki Mimari Harikası

Archermit'in Tasarımı, Panda Milli Parkı'nın Yıldızı Oldu

Pengzhou'nun doğal güzelliklerinden ilham alan Woyun Platformu, ziyaretçilere benzersiz bir mimari deneyim sunuyor.

Archermit tarafından tasarlanan Woyun Platformu, dev panda milli parkının giriş sergi merkezi olarak hizmet veriyor. Yerel bambu ormanları, sisler ve buzul çakılları gibi jeolojik özelliklerden esinlenen bu yapı, mimari imgeleri kullanarak dikkat çekiyor. Zemin kattaki "bambu ormanı" çevredeki köyler için bir kırsal oturma odası işlevi görürken, orta kısımda asılı "sisler" kültürel sergi alanı olarak, en üstteki "çakıllar" ise bir dinlenme mekanı olarak tasarlanmış.

Yapının görsel imajını tamamlamak için ışıklandırma üzerine yoğunlaşan tasarım ekibi, pahalı ve karmaşık süreçlerden kaçınarak yan duvar lambalarını tercih etmiş. LED projektör lambalarında belirli ana düğümler belirleyerek, ışığın delikli plaka duvarında ışık yansıması oluşturmasını ve dış alüminyum plakada geniş bir yıldız evreni imajı yaratmasını sağlamışlar.

2,210 metrekarelik bir alana yayılan Woyun Platformu, kültürel binalar, parklar, galeriler, sergi alanları ve kongre merkezleri gibi çeşitli işlevlere ev sahipliği yapıyor. Tasarım sürecinde, yapı kabuğunun 2343 tek yüzeye bölünerek alüminyum tek plakanın duvar kalınlığını ve inşaat maliyetini etkilemeden azaltılması gibi yenilikçi yaklaşımlar benimsenmiş.

Tasarımın etkileşimi, zemindeki beyaz "bambu ormanı"nın "bulutların" temelini oluşturması ve burada toplanan insanların binanın temelini oluşturması fikri üzerine kurulu. Geceleyin "bulutların" altındaki kubbe, yıldızlarla aydınlatılarak şiirsel bir atmosfer yaratıyor ve altında köy yaşamının canlı sahneleri yer alıyor. "Bulutların" üzerindeki iki "yüzen kaya parçası" ve suya yansıyan manzara, eşsiz bir peyzaj resmi oluşturuyor. Köylülerin etkinlikleri, "Woyun Platformu"na en yerel lezzeti getiriyor ve burada kırsal yaşam ile çağdaş sanat, paylaşılan topluluk kültürünün küçük bir dünyasını oluşturuyor.

2021 Eylül'ünde tamamlanan bu proje, Sichuan Eyaleti, Pengzhou Şehri, Longmenshan Kasabası'nda yer alıyor. Tasarım sürecinde, geceleyin kubbe ışığının beyaz ve yumuşak bulut platformunu hayalî bir yıldız evrenine dönüştürme zorluğu aşılmış. Bu bağlamda, altı farklı noktada yenilikçi ve keşfedici uygulamalar yapılmış.

Woyun Platformu, mimari ve yapısal tasarım alanında 2024 yılında prestijli A' Tasarım Ödülü'ne layık görülerek altın ödül kazanmıştır. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikleri ve arzu edilen özellikleriyle dünyaya önemli bir etki bırakan muhteşem ve öncü yaratılara verilmektedir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Archermit
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #2: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #3: Photographer Archermit, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #4: Photographer bpi, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #5: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021
Proje Ekibi Üyeleri: Project leader team: Archermit Principal Architect: Youcai Pan Design Director: Zhe Yang(Partner) Technical Director: Renzhen Chen(Partner) Design team: Qinmei Hu , Yi He, Yuanjun Gou, Rui Yang, Zixuan Liu, Yaxian Zhao, Yutao Feng, Xiangxin Ge, Zhiying Song, Shuhua Ye, Maosen Zeng (intern)
Proje Adı: Woyun Platform
Proje Müşterisi: Archermit


Woyun Platform IMG #2
Woyun Platform IMG #3
Woyun Platform IMG #4
Woyun Platform IMG #5
Woyun Platform IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun