Yenilikçi Tasarım: Openwear ile Hızlı Giyilebilir Prototipler

Leijing Zhou'dan Manyetik Bağlantılı Giyilebilir Teknoloji

Yaratıcı zihinlerin buluşma noktası olan Openwear, giyilebilir teknoloji prototiplerinin hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor.

Giyilebilir teknoloji, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, bu alandaki yenilikler de hız kesmeden devam ediyor. Leijing Zhou liderliğindeki tasarım ekibi, giyilebilir devrelerin dikişle sabitlenmesinin zorluklarını aşmak için Openwear'i geliştirdi. Tasarımın ilham kaynağı ise pratiklik ve hızlı kullanımı mümkün kılan manyetik düğmeler oldu.

Openwear, giyilebilir prototipler oluşturmak için geliştirilmiş bir araç setidir. Modifiye edilmiş bir Lilypad USB geliştirme kartı, 11 yeni tasarlanmış modül ve hızlı bağlantı kablosunu içeren bu set, kullanıcıların doğrudan kıyafetler gibi istenilen substratlarda prototip oluşturup test etmelerine olanak tanır.

11 farklı modül tasarlayarak her birine giriş veya çıkış yongaları yerleştiren ekip, modüllerin altına 10mm çapında mıknatıslar ekleyerek, giysilere manyetik sabitleme pedleri ile tutturulmasını sağladı. Hızlı bağlantılar için ise PCB üzerindeki 3mm çapındaki pinlere uyumlu O-konnektörler ve cıvatalar kullanıldı.

Leijing Zhou, Xin An, Yiqing Zhang ve Yang Mao'dan oluşan tasarım ekibi, Openwear ile kullanıcıların ilk devre prototipini düz bir yüzey üzerinde toplayarak başlangıç devre testi ve hata ayıklaması yapmalarını, ardından modülleri vücut üzerinde yeniden konumlandırarak sürekli test ve ayarlama yapmalarını ve son olarak bileşenleri iletken iplik kullanarak kumaşa doğrudan dikmelerini veya alternatif olarak dikiş manyetik sabitleme pedlerini kullanmalarını mümkün kıldı.

2023 Ağustos'unda Ningbo'da başlayan ve 2024 Ocak'ında tamamlanan bu proje, giyilebilir devre prototiplerinin hızlı bir şekilde oluşturulması ve hata ayıklanmasında karşılaşılan zorlukları aşmayı hedefledi. Lilypad'ın başarısı, TinyLily gibi daha kompakt veya birçok sensör içeren Circuit Playground gibi çeşitli geliştirme kartlarının yaratılmasına yol açtı, ancak bu varyasyonlar, giyilebilir devrelerin oluşturulma yöntemini değiştirmeden sadece boyutları değiştirdi veya sensörleri entegre etti.

Openwear, 2024 A' Ürün Mühendisliği ve Teknik Tasarım Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazanarak, pratik, yenilikçi ve profesyonel gereksinimleri karşılayan tasarımlar arasında yerini aldı.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Zhou Leijing
Görsel Kredileri: Zhou Leijing
Proje Ekibi Üyeleri: Leijing Zhou Xin An Yiqing Zhang Yang Mao
Proje Adı: Openwear
Proje Müşterisi: Zhejiang University


Openwear IMG #2
Openwear IMG #3
Openwear IMG #4
Openwear IMG #5
Openwear IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun