Atrack: Hayat Kurtaran Entegre Kurtarma Sistemi Lokatörü

Jiri Andel'den Hayati Durumlar İçin Tasarlanmış Yenilikçi Takip Cihazı

Hayat kurtaran teknolojiler, sıklıkla ticari ürünlerin gölgesinde kalır. Ancak Jiri Andel'in tasarladığı Atrack, zorlu koşullarda kaybolanları bulmak ve doğal afetlerde koordinasyon sağlamak için hayati öneme sahip.

Entegre Kurtarma Sistemleri, yani itfaiye, acil tıbbi hizmetler ve polis gibi birimler olmadan hayatta kalmanın mümkün olmadığı durumlar için tasarlanmış Atrack, bu alanda tasarım ve işlevsellik açısından çığır açıyor. Jiri Andel, bu cihazı tasarlarken, GSM sinyali veya özel bir radyo ağı gerektirmeyen bağımsız bir takip sistemi oluşturmayı hedeflemiş. Atrack, konum verilerini hızlı ve doğru bir şekilde (+- 1m sapma) geri kazanabilen yüksek hassasiyetli bir lokatördür.

Ürünün gövdesi, renkli naylon kullanılarak üretilmiş ve kimyasal işlemlerden geçirilmiştir. Kaymaz bir yüzey sunan Atrack, zorlu doğa koşullarında ve eldivenle kullanım için özel olarak tasarlanmıştır. Üst ve alt kapaklar ise yüzey işlem görmüş alüminyumdan yapılmıştır. İç kısımda, donanım ve yazılım bileşenleri ile birlikte bir pil bulunur ve olası teknik değişiklikler için yapıştırıcı yerine vidalar kullanılmıştır.

Atrack'ın boyutları 95 mm x 33 mm x 69 mm'dir ve tasarımı, estetik ve fonksiyonel olmasının yanı sıra zorlu ve talepkar kullanıma uygunluğu ile dikkat çeker. Cihaz, tek bir büyük ve soylu metalden yapılmış düğmeye sahiptir. Bu düğme basıldığında, takip lokasyon sistemine bağlanır ve konum verilerini hızlıca geri kazanır. Ayrıca düğme, basma süresine bağlı olarak bir menü gibi işlev görür ve cihazın yan tarafındaki küçük bir LCD ekrandan diğer fonksiyonlar kontrol edilebilir.

Proje, Çek Cumhuriyeti'nin Praha, Brno ve Turnov-Ohrazenice şehirlerinde gerçekleştirilmiştir. Andel, bu tasarımı geliştirirken, ticari ürünlerin gölgesinde kalan ve genellikle estetik bir alt metin olmadan inşa edilen Entegre Kurtarma Sistemleri için ürünlerin/öğelerin önemini vurgulamıştır. Tasarımın en zorlu kısmı, Entegre Kurtarma Sistemi için uygun olması gereken dış tasarımın, özel iç donanımla uyumlu hale getirilmesiydi.

Atrack, 2024 yılında A' Güvenlik, Güvenlik ve Gözetim Ürünleri Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanında en iyi uygulamaları içeren, teknik ve yaratıcı becerileri güçlü olan ve yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer yapmaya katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jiri Andel
Görsel Kredileri: Image #1 Photographer Monika Bitala Image #2 Photographer Monika Bitala Image #3 Photographer Monika Bitala Image #4 Photographer Monika Bitala Image #5 Photographer Monika Bitala
Proje Ekibi Üyeleri: Jiri Andel
Proje Adı: Atrack
Proje Müşterisi: Jiri Andel


Atrack IMG #2
Atrack IMG #3
Atrack IMG #4
Atrack IMG #5
Atrack IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun